ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία – Δημοτικές εκλογές: Νίκη των Πρασίνων - Σημαντικές απώλειες για Μακρόν

Γαλλία – Δημοτικές εκλογές: Νίκη των Πρασίνων - Σημαντικές απώλειες για Μακρόν
AP Photo/Thibault Camus

Σαφή νίκη σημείωσαν οι Οικολόγοι-Πράσινοι στις δημοτικές εκλογές της Γαλλίας, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, με το κόμμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να καταγράφει ήττες στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας.

Η σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, σύμμαχος με τους Πράσινους, επανεκλέγεται στον δημαρχιακό θώκο εξασφαλίζοντας το 50% και πλέον των ψήφων. Η Ινταλγκό προηγείται της υποψήφιας της δεξιάς Ρασίντα Ντατί όπως και της Ανιές Μπιζίν, του κόμματος του προέδρου Μακρόν, που βρίσκεται στην τρίτη θέση.

Εκτός της Λιόν (ανατολικά), του Μπορντό (νοτιοδυτικά), οι υποψήφιοι των Πρασίνων προηγούνται επίσης στη Μασσαλία (νότια), ένα προπύργιο της δεξιάς, όμως κερδίζουν και μικρότερες πόλεις όπως την Μπεσανσόν (ανατολικά), την Τουρ ή το Πουατιέ (κεντρικά), σύμφωνα με τα exit poll.

Στη Λιλ, η κατάσταση παραμένει συγκεχυμένη με τις πρώτες εκτιμήσεις υπέρ των Πρασίνων, προτού ωστόσο το περιβάλλον της απερχόμενης δημάρχου των Σοσιαλιστών, Μαρτίν Ομπρί, ανακοινώσει τη νίκη της.

Η Δημοκρατία Εμπρός (République en Marche -LREM), το κόμμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν υπέστη ήττα, καθώς δεν επικράτησε σε καμία μεγάλη πόλη. Στη Χάβρη μονάχα επικράτησε ο πρωθυπουργός της χώρας Εντουάρ Φιλίπ, με ποσοστό 58.8% των ψήφων, σύμφωνα με το TF1/LCI TV, επικράτησε των αντιπάλων του με ποσοστό 58.8% των ψήφων.

«Είμαστε χαρούμενοι στη Χάβρη, θα γιορτάσουμε αυτήν τη νίκη», είπε ο Φιλίπ.

Το γαλλικό Σύνταγμα επιτρέπει στον Φιλίπ να ορίσει έναν αναπληρωτή στον δημαρχιακό θώκο όσο εκείνος θα παραμένει πρωθυπουργός, όμως η νίκη του εγείρει ερωτήματα για το ενδεχόμενο ενός κυβερνητικού ανασχηματισμού.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος συνεχάρη τον Γάλλο πρωθυπουργό για μια «όμορφη νίκη» στις δημοτικές εκλογές στη Χάβρη, όπως έγινε γνωστό από έναν αξιωματούχο της προεδρίας. Οι δύο άνδρες θα βρεθούν αύριο το πρωί για μια κατ’ ιδίαν συνάντηση, ανέφερε ο αξιωματούχος του Ελιζέ στο Reuters.

«Αυτό το βράδυ, νιώθουμε απογοήτευση, διότι υπάρχουν περιοχές (…), όπου οι εσωτερικοί διχασμοί μας μας οδήγησαν σε εξαιρετικά απογοητευτικές επιδόσεις», παραδέχθηκε η Σιμπέτ Ντιαγέ, εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης, επισημαίνοντας πως τους «επόμενους μήνες», το LREM δεν μπορεί να «επιτρέψει τέτοιου είδους διχασμούς».

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος «σημείωσε την ανησυχία του για το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στις δημοτικές εκλογές», που δεν «είναι ένα πολύ καλό νέο», ανέφεραν οι υπηρεσίες του κι ενώ το ποσοστό αποχής ανήλθε σε περίπου 60% στον δεύτερο γύρο σήμερα.

Την ίδια ώρα, το ακροδεξιό κόμμα National Rally φαίνεται πως κερδίζει την πόλη Περπινιάν, στη νότια Γαλλία, όπως καταδεικνύει το exit poll της Ifop-Fiducial.

Εάν επιβεβαιωθεί αυτή η πρόβλεψη, θα είναι η πρώτη φορά που το κόμμα της Μαρίν Λεπέν κερδίζει μια πόλη με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων.

Ο Λουί Αλιό, ο πρώην σύντροφος της Λεπέν, φαίνεται να επικρατεί στον β' γύρο με ποσοστό 54% των ψήφων έναντι 46% του συντηρητικού δημάρχου Ζαν Μαρκ Πουζόλ, σύμφωνα με το exit poll.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ