ΚΟΣΜΟΣ

To Ιράν εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Τραμπ για τη δολοφονία Σουλεϊμανί

To Ιράν εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Τραμπ για τη δολοφονία Σουλεϊμανί
AP Photo/Vahid Salemi

Ένταλμα σύλληψης κατά του Ντόναλντ Τραμπ εξέδωσε το Ιράν, ζητώντας μάλιστα από την Interpol να συνδράμει στη σύλληψη του Αμερικανού προέδρου

Εκτός από τον πρόεδρο Τραμπ το Ιράν κατηγορεί ακόμη περίπου 30 άτομα για τη δολοφονία του ανώτερου αξιωματούχου του Κασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2020 στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Ο εισαγγελέας της Τεχεράνης πάντως, Αλί Αλχασιμέρ, εκτός από τον Ντόναλντ Τραμπ δεν κατονόμασε κάποιον άλλο από τους κατηγορούμενους, τόνισε ωστόσο ότι το Ιράν θα συνεχίζει να προσβλέπει στη δίωξη του Ρεπουμπλικανού, ακόμη και μετά το τέλος της προεδρίας του.

Ο στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί ήταν Ιρανός στρατιωτικός ηγέτης, υποστράτηγος και διοικητής των ειδικών δυνάμεων αλ-Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης για ειδικές επιχειρήσεις εκτός του Ιράν.

Η δολοφονία του από αεροπορική επιδρομή μη-επανδρωμένων αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, με εντολή Τραμπ, όπως ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος είχε παραδεχτεί τότε, είχε πυροδοτήσει έναν μεγάλο κύκλο έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες, με την Τεχεράνη να απειλεί ακόμη και με πόλεμο.

Η Interpol δεν έχει σχολιάσει προς το παρόν το ιρανικό αίτημα.

Αν και ο Αμερικανός πρόεδρος δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο σύλληψης, η (μάλλον συμβολική) κίνηση του Ιράν υπογραμμίζει την κλιμακούμενη ένταση ανάμεσα στη χώρα και τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη στιγμή που ο Τραμπ αποχώρησε μονομερώς από το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης με τις παγκόσμιες δυνάμεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ