ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ένοχος για δεκάδες εγκλήματα δήλωσε ο «δολοφόνος του Γκόλντεν Στέιτ»

ΗΠΑ: Ένοχος για δεκάδες εγκλήματα δήλωσε ο «δολοφόνος του Γκόλντεν Στέιτ»
AP Photo / Rich Pedroncelli

Ο Τζόζεφ ΝτιΆντζελο, ο κατά συρροή «δολοφόνος του Γκόλντεν Στέιτ» που τρομοκράτησε την Καλιφόρνια τις δεκαετίες του 1970 και ’80, άρχισε τη Δευτέρα τη διαδικασία δήλωσης «ενοχής» για 13 ανθρωποκτονίες και δεκάδες βιασμούς και άλλα εγκλήματα, ενώπιον δικαστηρίου στο Σακραμέντο.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας που διαπραγματεύτηκε με τις εισαγγελικές αρχές, ο κατά συρροή δολοφόνος, 74 ετών σήμερα, θα παραδεχτεί επίσης εγκλήματα που έχουν παραγραφεί εδώ και πολλά χρόνια, όπως απαγωγές, απόπειρες δολοφονίας, ληστείες και άλλα. Σε αντάλλαγμα, η εισαγγελία δεν θα ζητήσει να του επιβληθεί η θανατική ποινή.

Ο πρώην αστυνομικός, που ξεγέλασε όλες τις υπηρεσίες της Καλιφόρνιας επί δεκαετίες, συνελήφθη τελικά το 2018 χάρη σε μια εξέταση DNA. Για τα εγκλήματά του θα καταδικαστεί σε 11 φορές ισόβια, χωρίς τη δυνατότητα αποφυλάκισης.

Ο γερασμένος, αδύναμος ΝτιΆντζελο, μπήκε στην αίθουσα του δικαστηρίου με αναπηρικό αμαξίδιο και φορούσε, όπως όλοι οι παριστάμενοι, μια προσωπίδα από πλεξιγκλάς. «Ναι», «Όχι», «Ένοχος», «Παραδέχομαι τα γεγονότα»: με σπασμένη, τρεμάμενη φωνή, απάντησε στις ερωτήσεις του δικαστή, αποδεχόμενος τους όρους της συμφωνίας με την εισαγγελία.

Ο βασικός στόχος ήταν να αποφευχθεί μια μακρά δικαστική διαμάχη που εκτιμάται ότι θα στοίχιζε στο δημόσιο σχεδόν 20 εκατομμύρια δολάρια.

Ο ΝτιΆντζελο διέπραξε τα εγκλήματά του στο διάστημα 1975-1986: βίασε περίπου 50 γυναίκες και σκότωσε ή κακοποίησε περισσότερος από 100 ανθρώπους συνολικά. Τα θύματά του ήταν ηλικίας από 14 μέχρι 41 ετών.

Τα περισσότερα από τα εγκλήματα διαπράχθηκαν στα περίχωρα του Σακραμέντο, αλλά ορισμένα έγιναν στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο και κυρίως στη νότια Καλιφόρνια, ανάλογα με το πού μετακόμιζε κάθε φορά μαζί με τη σύζυγό του.

Αφού έκανε διάρρηξη στα σπίτια των θυμάτων τους, προσέχοντας να είναι άδεια, κρυβόταν και περίμενε. Είχε επιτεθεί πολλές φορές σε γυναίκες μόνες ενώ κοιμούνταν ή σε ζευγάρια, αναγκάζοντας τον άνδρα να παρακολουθεί τον βιασμό της συντρόφου του. Συνήθιζε επίσης να κλέβει προσωπικά αντικείμενα των θυμάτων, κυρίως μανικετόκουμπα με χαραγμένα τα αρχικά των ιδιοκτητών τους.

Ο Τζόζεφ Τζέιμς ΝτιΆντζελο ήταν αστυνομικός στην Καλιφόρνια μέχρι το 1979, όταν εκδιώχθηκε από την υπηρεσία του επειδή έκλεψε από ένα κατάστημα.

Σε πρώτη φάση, οι Aρχές δεν είχαν συνδέσει μεταξύ τους τα εγκλήματα.

Χρειάστηκε να συγκρίνουν το DNA που βρήκαν στους τόπους των εγκλημάτων με εκείνο ενός μέλους του κατά συρροή δολοφόνου, το οποίο εντόπισαν σε έναν ιστότοπο γενεαλογικών δέντρων.

Ο ΝτιΆντζελο τέθηκε υπό παρακολούθηση και τελικά συνελήφθη τον Απρίλιο του 2018 έξω από το σπίτι του στο Σακραμέντο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ