ΚΟΣΜΟΣ

Τούρκος πρέσβης: Η Γαλλία κάνει τα στραβά μάτια σε παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

Τούρκος πρέσβης: Η Γαλλία κάνει τα στραβά μάτια σε παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη
Pixabay

«Τα στραβά μάτια» κάνει η Γαλλία σε παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, σύμφωνα με την Άγκυρα.

Συγκεκριμένα, ο πρεσβευτής της Τουρκίας στο Παρίσι δήλωσε σήμερα ότι η πολιτική της Γαλλίας για τη Λιβύη είναι «προκατειλημμένη», καθώς κάνει τα στραβά μάτια σε παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο προς όφελος του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

«Το εμπάργκο παραβιάζεται καθημερινά από τα αιγυπτιακά σύνορα (...) και κάθε μέρα υπάρχουν πτήσεις από τα ΗΑΕ στην Λιβύη. Γιατί δεν γίνονται ερωτήσεις», δήλωσε ο Ισμαήλ Χακί Μουσά σε ακροαματική διαδικασία ενώπιον Γάλλων γερουσιαστών.

«Πιστεύουμε ότι λειτουργούν επιλεκτικά, κάτι το οποίο ενισχύει την υποστήριξη του κ. Χαφτάρ στα ανατολικά», πρόσθεσε.

Η Γαλλία αποχωρεί από τη νατοϊκή επιχείρηση στη Μεσόγειο

Για αποχώρηση της Γαλλίας από τη νατοϊκή επιχείρηση στη Μεσόγειο έκανε επίσης λόγο ο Τούρκος πρέσβης στο Παρίσι, λέγοντας ότι η έρευνα που διεξήχθη για ένα περιστατικό μεταξύ του γαλλικού και του τουρκικού στόλου δεν επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς του Παρισιού.

«Φαίνεται ότι οι ειδικοί του ΝΑΤΟ δεν κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα (σ.σ. με τη Γαλλία). Χθες πληροφορήθηκα ότι φαίνεται πως το Courbet (το γαλλικό πολεμικό πλοίο) αποσύρεται από τη νατοϊκή επιχείρηση», δήλωσε ο Ισμαήλ Χάκι Μουσά σε ακροαματική διαδικασία ενώπιον των Γάλλων γερουσιαστών.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η γαλλική εφημερίδα L’ Opinion ανέφερε την Τετάρτη ότι η Γαλλία έστειλε επιστολή προς το ΝΑΤΟ στην οποία ενημερώνει τις χώρες της συμμαχίας για την απόφασή της να αναστείλει τον ρόλο της στην επιχείρηση «Sea Guardian».

Τις τελευταίες εβδομάδες οι σχέσεις Γαλλίας – Τουρκίας έχουν ενταθεί επικίνδυνα για μια σειρά από θέματα όπως η Λιβύη, η κατάσταση στη βόρεια Συρία και οι γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Η ένταση κλιμακώθηκε μετά το περιστατικό ανοικτά της Μεσογείου κατά το οποίο η γαλλική πλευρά καταγγέλλει ότι φρεγάτα της παρενοχλήθηκε από πλοίο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού. Η φρετάτα Courbet συμμετείχε στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ Sea Guardian.

Μετά την έντονη διαμαρτυρία της γαλλικής πλευράς, το ΝΑΤΟ ξεκίνησε τον Ιούνιο έρευνα σχετικά με το περιστατικό.

Σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο η αποχώρηση του γαλλικού πολεμικού ναυτικού δεν αποτελεί «κούφια» απειλή αλλά μία «μελετημένη κίνηση από τη γαλλική πλευρά που στόχο έχει να βγάλει από την ιδιότυπη ουδετερότητα το ΝΑΤO και τον Γενικό Γραμματέα της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ να ασκήσει παράλληλα πιέσεις στα υπόλοιπα μέλη της συμμαχίας προκειμένου να αντιδράσουν συνολικά στην «τουρκική προκλητικότητα στη Λιβύη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ