ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία αντιτίθενται στην προσάρτηση της Δυτικής Όχθης στο Ισραήλ

Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία αντιτίθενται στην προσάρτηση της Δυτικής Όχθης στο Ισραήλ
AP PHOTO

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία εξέφρασαν σήμερα, Τετάρτη, την αντίθεσή τους στην προσάρτηση τμημάτων της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ που προωθεί η κυβέρνηση συνασπισμού Νετανιάχου-Γκαντς, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο συνιστά παραβίαση του διεθνούς Δικαίου.

Η ισραηλινή κυβέρνηση αναμένεται να αποφασίσει από σήμερα για την εφαρμογή του σχεδίου του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη Μέση Ανατολή, που προβλέπει κυρίως την προσάρτηση στο Ισραήλ εβραϊκών οικισμών και της Κοιλάδας του Ιορδάνη στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος κατεχόμενο από τον ισραηλινό στρατό από το 1967. Η καθυστέρηση της απόφασης, ωστόσο, είναι κάτι παρά πάνω από ορατή.

Σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, δήλωσε κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής ακρόασης, ότι οποιαδήποτε προσάρτηση στο Ισραήλ τμημάτων της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης θα έχει συνέπειες.

«Η προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών, ανεξάρτητα από τους όρους, θα θέσει σοβαρά υπό αμφισβήτηση τις παραμέτρους για την επίλυση της σύγκρουσης», τόνισε ο Γάλλος ΥΠΕΞ.

«Μια απόφαση προσάρτησης δεν θα μπορούσε να μείνει χωρίς συνέπειες και εξετάζουμε διάφορες επιλογές σε εθνικό επίπεδο και επίσης σε συντονισμό με τους κύριους Ευρωπαίους εταίρους μας», πρόσθεσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

Παλαιστίνη στον ΟΗΕ: Έγκλημα οποιαδήποτε πρόσαρτηση τμημάτων της Δυτικής Όχθης

Απορρίπτουν το σχέδιο και οι Γερμανοί βουλευτές

Αλλά και οι βουλευτές του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου της Γερμανίας, σε απόφαση που ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία, έκριναν ότι αυτό το σχέδιο προσάρτησης «αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο» και «προκαλεί τον κίνδυνο μας νέας αποσταθεροποίησης της περιοχής».

Συνεπώς, καλούν «επειγόντως» την ισραηλινή κυβέρνηση να εγκαταλείψει αυτό το σχέδιο, το οποίο αν εφαρμοστεί, μπορεί να σημάνει «το τέλος της λύσης των δυο κρατών, την οποία συνεχίζουν να υποστηρίζουν η ΕΕ και η ευρεία πλειοψηφία των κρατών της διεθνούς κοινότητας και στην οποία έχουν δεσμευτεί οι δύο πλευρές της σύγκρουσης στη Συμφωνία του Όσλο του 1993».

Παράλληλα, οι Γερμανοί βουλευτές βλέπουν σε αυτό πιθανές «σοβαρές επιπτώσεις στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και την περιφερειακή σταθερότητα».

«Ορόσημο» η 1η Ιουλίου για το σχέδιο Τραμπ - Νετανιάχου και τη Μέση Ανατολή

Ωστόσο, το ψήφισμα αυτό, που παρουσίασαν το συντηρητικό κόμμα και το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του συνασπισμού της 'Ανγκελα Μέρκελ και το μικρό φιλελεύθερο κόμμα FDP προβλέπει ότι συζητήσεις στους κόλπους των χωρών μελών της ΕΕ για κυρώσεις κατά του Ισραήλ σε περίπτωση εφαρμογής του σχεδίου θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο.

«Συζητήσεις για μονομερείς κυρώσεις ή απειλές κυρώσεων δεν θα έχουν εποικοδομητική επίδραση στη διαδικασία προσέγγισης και αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων».

Οι Γερμανοί βουλευτές θα ήθελαν η ΕΕ να επιδιώξει «έναν ενισχυμένο διάλογο με τις ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Έθνη και τους περιφερειακούς εταίρους» και να δεσμευτεί για μια επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

Πριν από την ψηφοφορία επί της απόφασης αυτής, ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας είχε υπενθυμίσει τους «ιδιαίτερους» δεσμούς που ενώνουν την χώρα του με το Ισραήλ λόγω της μνήμης του Ολοκαυτώματος, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η προσάρτηση αυτή θα είναι «αντίθετη στο διεθνές δίκαιο».

«Απορρίπτουμε μια μονομερή μετατόπιση των συνόρων και δεν θα τα αναγνωρίσουμε», δήλωσε.

Τζόνσον: Αντίθετη με τα συμφέροντα του Ισραήλ η προσάρτηση

Αλλά και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται στο πρωτοσέλιδο της ισραηλινής εφημερίδας Yediot Ahronot, σημειώνει ότι η προσάρτηση τμημάτων της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ θα αποτελούσε «παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και θα ήταν ακόμη και «αντίθετη» με τα συμφέροντα του ισραηλινού κράτους.

«Είμαι ένθερμος υποστηρικτής του Ισραήλ», αλλά «ελπίζω βαθύτατα ότι η προσάρτηση δεν θα προχωρήσει», σημειώνει ο Τζόνσον στο άρθρο αυτό στα εβραϊκά το οποίο δημοσιεύεται στην εφημερίδα με την μεγαλύτερη κυκλοφορία στο Ισραήλ.

«Ως παλιός φίλος, θαυμαστής και υποστηρικτής του Ισραήλ, φοβάμαι ότι οι προτάσεις αυτές (προσάρτησης) δεν θα οδηγήσουν στην εξασφάλιση των συνόρων του Ισραήλ και ως εκ τούτου θα αποβούν μακροπρόθεσμα αντίθετες στα συμφέροντα του Ισραήλ», προσθέτει ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος θεωρείται φίλα προσκείμενος στον Ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον οποίο είχε χαρακτηρίσει πέρυσι «φίλο».

«Η προσάρτηση θέτει σε κίνδυνο την επιτυχημένη διαδρομή που έχει κάνει το Ισραήλ για να προσεγγίσει τον αραβικό και τον μουσουλμανικό κόσμο (...) οι εχθροί του Ισραήλ θα επωφεληθούν από την κατάσταση και θα το χρησιμοποιήσουν εναντίον αυτών που ελπίζουν σε πρόοδο στη Μέση Ανατολή», προσθέτει ο Τζόνσον, χαρακτηρίζοντας μια προσάρτηση «παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Διπλωμάτης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είχε δημοσιεύσει στα μέσα Ιουνίου άρθρο στην ίδια εφημερίδα, στο οποίο καταδίκαζε τα σχέδια προσάρτησης και σημείωνε ότι αυτά θα «βάλουν σίγουρα τέλος στις ισραηλινές προσδοκίες για καλύτερες σχέσεις με τον αραβικό κόσμο και τα Εμιράτα».

«Θέλω μια δίκαιη λύση για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους και το μόνο μέσο (για την επίτευξή της) είναι οι δύο πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η προσάρτηση μπορεί μόνον να μας απομακρύνει από αυτόν τον στόχο», καταλήγει ο Τζόνσον, ευθυγραμμιζόμενος έτσι με τη θέση πολλών Ευρωπαίων ηγετών πάνω στο ευαίσθητο αυτό θέμα.

Χιλιάδες διαδηλωτές στη Γάζα

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν σήμερα στην πόλη της Γάζας κατά του αμερικανικού σχεδίου για τη Μέση Ανατολή που προβλέπει την προσάρτηση από το Ισραήλ εδαφών της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Στη Γάζα, χιλιάδες άνθρωποι φώναξαν συνθήματα κατά του αμερικανικού σχεδίου, κατά τη διάρκεια αυτής της συγκέντρωσης στην οποία συμμετείχε και ο Γιαχία Σινουάρ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες και πλακάτ στα οποία είχαν γράψει συνθήματα όπως «Όχι στην προσάρτηση» και «Οι ζωές των Παλαιστινίων μετρούν».

«Η αντίσταση πρέπει να ξαναρχίσει, μόνο η προσφυγή στη βία φοβίζει το Ισραήλ», είπε ένας διαδηλωτής, ο Ραφίκ Ινάια.

Νωρίτερα σήμερα, ως προειδοποίηση, η Χαμάς εκτόξευσε περίπου 20 δοκιμαστικές ρουκέτες προς τη Μεσόγειο.

Μια διαδήλωση κατά της προσάρτησης έγινε επίσης και στην Ιεριχώ, τη μεγαλύτερη παλαιστινιακή πόλη στην Κοιλάδα του Ιορδάνη, όπου Ισραηλινοί πρώην βουλευτές και υπουργοί στάθηκαν στο πλευρό δεκάδων Παλαιστινίων. «Θέλουμε να εκφράσουμε τη στήριξή μας στην ειρήνη. Πρέπει να σταματήσουμε τον Νετανιάχου και το σχέδιο προσάρτησης», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Όφιρ Πίνες-Παζ.

Αργότερα σήμερα πρόκειται να γίνει μια διαδήλωση και στη Ραμάλα, όπου εδρεύει η Παλαιστινιακή Αρχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ