ΚΟΣΜΟΣ

Στη Λάρνακα το πλωτό γεωτρύπανο Tungsten Explorer της ENI – TOTAL

Στη Λάρνακα το πλωτό γεωτρύπανο Tungsten Explorer της ENI – TOTAL
(AP Photo/Bilal Hussein)

Στο λιμάνι της Λάρνακας έφτασε και αγκυροβόλησε το πλωτό γεωτρύπανο Tungsten Explorer, το οποίο αναμένεται σε πιάσει δουλειά για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ από την ENI – TOTAL.

Παρότι οι γεωτρήσεις αυτές ήταν αρχικά προγραμματισμένες για την περασμένη άνοιξη, τα γεωτρητικά προγράμματα έχουν μεταφερθεί για το πρώτο τρίμηνο του 2021, κυρίως λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αυτό άλλωστε επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο ο απερχόμενος υπουργός Ενέργειας Γ. Λακκοτρύπης πριν από μερικές ημέρες.

Πληροφορίες ανέφεραν πως υπήρχε σχέδιο μετακίνησης του εν λόγω γεωτρύπανου από τον Λίβανο, όπου βρισκόταν, σε άλλη γεώτρηση στο Τρινιντάντ.

Παρόλα αυτά, η ιδιοκτήτρια εταιρεία και κοινοπραξία αποφάσισε τελικώς από κοινού το γεωτρύπανο να παραμείνει στην Κύπρο τους επόμενους μήνες, ώστε να εξοικονομηθούν τα εκατομμύρια δολάρια που θα κόστιζε η μετακίνησή του από το Τρινιντάντ στην Κύπρο.

Η είδηση αναζωπύρωσε τις ελπίδες για έναρξη γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, μετά τις τελευταίες εξελίξεις περί καθυστερήσεων και αναβολών, τόσο λόγω της πανδημίας όσο και γενικότερης αναταραχής στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ