ΚΟΣΜΟΣ

Μπορέλ: Θα ζητήσει αποκλιμάκωση της έντασης κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα

Μπορέλ: Θα ζητήσει αποκλιμάκωση της έντασης κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/OLIVIER HOSLET/POOL

Οι πρόσφατες εξελίξεις και οι εντάσεις του τελευταίου διαστήματος στις σχέσεις τις Τουρκίας με την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Κύπρο, καθώς και το Λυβικό, αναμένεται να συζητηθούν κατά την επίσκεψη του ύπατου εκπροσώπου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ζοσέπ Μπορέλ, στην Άγκυρα.

Ο ύπατος εκπρόσωπος θα βρεθεί στην Άγκυρα στις 6 και 7 Ιουλίου, όπως ανέφερε ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πέτερ Στάνο.

Παράλληλα, ο κ. Στάνο επανέλαβε ότι το ζήτημα της Τουρκίας θα τεθεί στη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 13 Ιουλίου.

Ο εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Πέτερ Στάνο, επιβεβαίωσε το βράδυ της Πέμπτης στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων την επίσκεψη Μπορέλ στην Τουρκία.

«Λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα του ύπατου εκπροσώπου θα ανακοινωθούν αργότερα», επισημαίνει ο Στάνο.

Με tweet του την Τετάρτη ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας γνωστοποίησε πως είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και πως υπογράμμισε τη σημασία του διαλόγου για την υπέρβαση των διαφορών.

«Η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης. Χρειαζόμαστε βιώσιμες λύσεις», δήλωσε ο Μπορέλ στην ανάρτησή του.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Ζοζέπ Μπορέλ βρέθηκε στην Κύπρο, από όπου και εξέφρασε τη δέσμευση της ΕΕ στη συνέχιση της προάσπισης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα, την οποία και η ΕΕ καταδικάζει. Όπως μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι δεν υπηρξαν επαφές μεταξύ του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ και της τουρκοκυπριακής πλευράς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ