ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Ανησυχία στην Ιταλία: Αυξήθηκε ο ρυθμός μετάδοσης του ιού

Κορωνοϊός - Ανησυχία στην Ιταλία: Αυξήθηκε ο ρυθμός μετάδοσης του ιού
AP Photo/Alessandra Tarantino

Ο δείκτης μετάδοσης του κορωνοϊού στην περιφέρεια Βένετο αυξήθηκε στο 1,63. «Συμβαίνει αυτό που είχα προαναγγείλει: περάσαμε από χαμηλό, σε υψηλό κίνδυνο», σχολίασε ο περιφερειάρχης Λούκα Τζάια.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο δείκτης μετάδοσης αυξήθηκε κατά την τελευταία εβδομάδα, αν και, η συνολική κατάσταση στο Βένετο, παραμένει υπό έλεγχο.

Ο περιφερειάρχης, παράλληλα, ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες πρόκειται να λάβει αυστηρότερα μέτρα. «Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι ξέρουν ότι είναι θετικοί στον ιό, αλλά πηγαίνουν σε γιορτές και σε κηδείες, ενώ αρνούνται να υποβληθούν σε τεστ και να εισαχθούν στο νοσοκομείο», πρόσθεσε ο Τζάια.

Ο επικεφαλής της περιφέρειας του Βένετο, τέλος, υπογράμμισε πως είναι της γνώμης ότι η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε θα έπρεπε να προβλέψει υποχρεωτική θεραπεία για τους πολίτες που είναι θετικοί στον κορωνοϊό και αρνούνται να θεραπευθούν.

Ο κορωνοϊος κινδυνεύει να αυξήσει τις κοινωνικές και οικονομικές διαφορές στη χώρα

Παράλληλα, έρευνα της Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (Istat) δείχνει πως ο κορωνοϊος κινδυνεύει να αυξήσει τις κοινωνικές και οικονομικές διαφορές στην Ιταλία.

«Ο κορωνοϊός κινδυνεύει να διευρύνει τις κοινωνικές διαφορές σε μια κλίμακα στην οποία είναι πιο εύκολο κανείς να ακολουθήσει καθοδική, παρά ανοδική πορεία», υπογραμμίζει στην ετήσια έκθεσή της η Istat. Για παράδειγμα, το 26% των Ιταλών που γεννήθηκαν από το 1972 μέχρι το 1986 κινδυνεύει να βρεθεί σε δυσκολότερη οικονομική και επαγγελματική κατάσταση από τους γονείς του.

Το 12% των ιταλικών επιχειρήσεων, παράλληλα, σκέφτεται να μειώσει το προσωπικό της, αρχίζοντας από τους νέους και τις γυναίκες. Η δε διδασκαλία εξ αποστάσεως των τελευταίων μηνών δημιουργεί προβλήματα στις φτωχότερες οικογένειες της χώρας, οι οποίες ζουν τις νότιες περιφέρειές της. Σύμφωνα με την Istat, μπορεί να σημειωθεί και περαιτέρω μείωση των γεννήσεων, παρά το ότι το 46% των Ιταλών απάντησε ότι η ιδανική του οικογένεια είναι εκείνη με δυο παιδιά.

«Υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα σε ό,τι αφορά την εξασφάλιση ρευστότητας, αν και η χώρα προσπαθεί να αντιδράσει», αναφέρεται στην έκθεση. Η Istat υπογραμμίζει ότι οι κοινωνικές διαφορές έπαιξαν σημαντικό ρόλο και στον μεγάλο αριθμό θυμάτων του κορωνοϊού, καθώς «παρατηρήθηκε μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων σε οικογένειες με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ