ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Δεκάδες νεκροί σε συγκρούσεις μεταξύ του ISIS και δυνάμεων του Άσαντ

Συρία: Δεκάδες νεκροί σε συγκρούσεις μεταξύ του ISIS και δυνάμεων του Άσαντ
AP Photo/Ghaith Alsayed

Συγκρούσεις μεταξύ δυνάμεων του συριακού καθεστώτος και τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) είχαν ως αποτέλεσμα σχεδόν 50 νεκρούς σε 48 ώρες στο κέντρο της συριακής ερήμου, ανέφερε χθες το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH).

Στην επαρχία Χομς (κεντρική Συρία), μάχες και αεροπορικές επιδρομές της ρωσικής αεροπορίας, που πολεμά στο πλευρό των δυνάμεων του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, άφησαν νεκρούς 20 μαχητές, προσκείμενους στο καθεστώς της Δαμασκού και 31 τζιχαντιστές, σύμφωνα το Παρατηρητήριο και το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Οι μάχες ξέσπασαν το βράδυ της Πέμπτης με μια τζιχαντιστική επίθεση σε θέσεις του καθεστώτος» κοντά στην τοποθεσία Σούκνα, στην συριακή έρημο, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με τον διευθυντή του OSDH, ο Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν.

Έπειτα τη συντριβή του στη Συρία τον Μάρτιο του 2019, το Ισλαμικό Κράτος εξαπολύει τακτικά θανατηφόρες επιθέσεις, ειδικά στην αχανή έρημο που εκτείνεται από την κεντρική επαρχία Χομς έως εκείνης της Ντέιρ Εζόρ (ανατολικά).

Στα μέσα Μαΐου, το OSDH ανέφερε πως το ΙΚ εκτέλεσε 11 άτομα σε δύο ημέρες, κυρίως μαχητές του καθεστώτος, σε έναν δρόμο στο μέσο της ερήμου στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Οι τζιχαντιστικές επιθέσεις στη Συρία στοχεύουν τόσο τον συριακό στρατό όσο και τους συμμάχους του, καθώς και τις κουρδικές δυνάμεις, που υποστηρίζονται από την Ουάσινγκτον στον πόλεμο της ενάντια στο ΙΚ.

Μετά την ανακήρυξη του «χαλιφάτου» του το 2014 σε εδάφη που κατέλαβε στη Συρία και το Ιράκ, η τζιχαντιστική οργάνωση υπέστη σειρά από ήττες στις δύο χώρες προτού ξεριζωθεί.

Ο πόλεμος στη Συρία, που ξεκίνησε το 2011 με την καταστολή διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας από τη Δαμασκό, έχει σκοτώσει περισσότερους από 380.000 ανθρώπους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ