ΚΟΣΜΟΣ

Κρεμλίνο για Αγία Σοφία: Ελπίζουμε πως θα ληφθεί υπόψη ότι είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς

Κρεμλίνο για Αγία Σοφία: Ελπίζουμε πως θα ληφθεί υπόψη ότι είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς
AP Photo/Emrah Gurel

Το Κρεμλίνο ελπίζει ότι η Τουρκία, στην απόφαση που θα πάρει για το μέλλον της Αγίας Σοφίας, θα λάβει υπόψη της ότι πρόκειται για ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, αλλά παράλληλα θεωρεί ότι η απόφαση για το μέλλον της είναι «εσωτερική υπόθεση της Τουρκικής Δημοκρατίας».

«Αναμφισβήτητα ελπίζουμε φυσικά ότι το καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως μνημείου της παγκόσμιας κληρονομιάς θα ληφθεί υπόψη», δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Φυσικά είναι ένα αγαπημένο παγκόσμιο αριστούργημα για τους τουρίστες που επισκέπτονται την Τουρκία απ’ όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των τουριστών που φθάνουν από την Ρωσία, για τους οποίους εκτός από τουριστική αξία η Αγία Σοφία έχει και βαθιά ιερή πνευματική αξία» επισήμανε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου και επανέλαβε:

«Φυσικά , προσβλέπουμε στο ότι όλα αυτά θα τα λάβουν υπόψη οι Τούρκοι συνάδελφοι και εταίροι μας».

Παράλληλα, ο Πεσκόφ υπογράμμισε ότι το Κρεμλίνο δεν μπορεί να σχολιάσει την ίδια την απόφαση της Τουρκίας.

«Αυτό είναι εσωτερική υπόθεση της Τουρκικής Δημοκρατίας» είπε ο Πεσκόφ, υπενθυμίζοντας ότι σχετικές δηλώσεις για το θέμα έκαναν ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος και ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Βερσίνιν.

Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος: «Απειλή για ολόκληρο τον χριστιανικό πολιτισμό»

Νωρίτερα, στο θέμα της Αγίας Σοφίας και στην πρόθεση της Άγκυρας να τη μετατρέψει σε τζαμί, παρενέβη ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας, Κύριλλος, ο οποίος έκανε λόγο για «απειλή ολόκληρου του χριστιανικού πολιτισμού».

«Η απειλή για την Αγία Σοφία είναι απειλή για ολόκληρο τον χριστιανικό πολιτισμό, και συνεπώς την πνευματικότητα και την ιστορία μας», δήλωσε ο Πατριάρχης Κύριλλος.

Παράλληλα, ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Ρωσικής Εκκλησίας εξέφρασε την ελπίδα ότι η τουρκική κυβέρνηση θα επιδείξει σύνεση και δεν θα προχωρήσει στην αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας.

«Ελπίζω για τη σύνεση της τουρκικής ηγεσίας. Η διατήρηση της τρέχουσας, ουδέτερης κατάστασης της Αγίας Σοφίας, ενός από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα του χριστιανικού πολιτισμού, έναν ναό - σύμβολο για εκατομμύρια Χριστιανούς σε όλο τον κόσμο, θα αναπτύξει περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ των λαών της Ρωσίας και της Τουρκίας, θα ενισχύσει τη διαθρησκευτική ειρήνη και αρμονία», πρόσθεσε ο Πατριάρχης Κύριλλος.

Για το ίδιο ζήτημα, σημειώνεται πως υπήρξε αντίδραση προ ημερών και από τον επικεφαλής του τμήματος Διεθνών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας, τον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα.

«Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις, έχοντας σοβαρές ανησυχίες. Περιμένουμε την επίσημη δημοσίευση της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας. Ελπίζουμε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί η μετατροπή του ναού σε τέμενος», υπογράμμισε ο Ρώσος ανώτατος κληρικός.

Η απόφαση της τουρκικής δικαιοσύνης που προκάλεσε αντιδράσεις

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Πέμπτη, με διαδικασίες - εξπρές το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας συζήτησε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος και αναμένεται να εκδώσει την απόφασή του μέσα στις επόμενες ημέρες.

Επί της ουσίας, όμως, παρέπεμψε το ζήτημα της αλλαγή του μουσειακού καθεστώτος της Αγίας Σοφίας στον πρόεδρο Ερντογάν, επικαλούμενο παλαιότερη δικαστική απόφαση για το ζήτημα.

Το μείζον ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί έχει επικριθεί και από άλλους θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, πνευματικός ηγέτης περίπου 300 εκατομμυρίων ορθόδοξων χριστιανών παγκοσμίως, δήλωσε ότι η μετατροπή του μουσείου σε τζαμί θα απογοήτευε τους χριστιανούς και θα προκαλούσε «ρωγμή» μεταξύ Δύσης και Ανατολής.

Ανάμεσα στους επικριτές της πρότασης ήταν και ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσα στην εβδομάδα αποκάλεσε τις αντιδράσεις για το θέμα «επίθεση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Η παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου

Σημειώνεται, εξάλλου, ότι την Κυριακή, για το θέμα αυτό είχε τοποθετηθεί από τη Βαλύρα Μεσσηνίας και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, σημειώνοντας ότι οι Τούρκοι δεν θα τολμήσουν να μετατρέψουν την Αγία Σοφία σε τζαμί.

«Εκείνοι παίζουν με όποια παιχνίδια τύχουν στα χέρια τους. Είναι κι αυτό ένα παιχνίδι. Πιστεύω δεν θα το τολμήσουν», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στο mesogeios tv.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ