ΚΟΣΜΟΣ

Η Γερμανία επικρίνει την τουρκική εισβολή στην κουρδική περιοχή της Συρίας

Η Γερμανία επικρίνει την τουρκική εισβολή στην κουρδική περιοχή της Συρίας
AP Photo

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας εκφράστηκε ασυνήθιστα συγκεκριμένα για το θέμα της τουρκικής ανάμειξης στη Συρία, χαρακτηρίζοντας εισβολή την τουρκική επέμβαση σε κουρδικές περιοχές και χωρίς έρεισμα στο διεθνές δίκαιο, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδα του Βερολίνου «Tagesspiegel».

«Κατά την άποψη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, το τουρκικό επιχείρημα είναι αμφισβητήσιμο. Όσον αφορά την «Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης», η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση δεν μπορεί να εντοπίσει τους λόγους οι οποίοι θα την νομιμοποιούσαν βάσει του διεθνούς δικαίου», γράφει η χριστιανοδημοκράτης (CDU), υφυπουργός Ανάπτυξης Μαρία Φλάχσμπαρτ, σε απάντηση σχετικής επερώτησης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke), η οποία δημοσιεύεται στην σημερινή «Tagesspiegel».

«Η τουρκική κυβέρνηση είχε επικαλεστεί το δικαίωμα της αυτοάμυνας κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων και αυτό όχι μόνο στην περίπτωση της -επονομαζόμενης "Επιχείρησης Πηγή Ειρήνης"- εισβολής του 2019. Η αιτιολογία της ήταν ότι στην αυτόνομη κουρδική ζώνη της Συρίας κυβερνούσαν αδελφές οργανώσεις του απαγορευμένου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος PKK», σημειώνει η εφημερίδα.

Η Φλάχσμπαρτ γράφει, επίσης, στην απάντησή της ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προτίθεται να υποστηρίξει στην αυτόνομη κουρδική περιοχή, η οποία ονομάζεται από τους Κούρδους Ροζάβα, διάφορες ανθρωπιστικές μη κυβερνητικές οργανώσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας, με ένα εκατομμύριο ευρώ για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού / Covid 19.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ