ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Αντιμέτωπος με κατηγορία βιασμού ο νέος υπουργός Εσωτερικών

Γαλλία: Αντιμέτωπος με κατηγορία βιασμού ο νέος υπουργός Εσωτερικών
(AP Photo/Francois Mori)

Ο νεοδιορισθείς υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Γκεράλντ Νταρμανέν ενδέχεται να αντιμετωπίσει νέα έρευνα για φερόμενο βιασμό μετά από δικαστική απόφαση, σύμφωνα με πηγές κοντά στην υπόθεση που μίλησαν στο CNNi την Τρίτη.

Το εφετείο του Παρισιού έκρινε ότι ένας δικαστής μπορεί να ανοίξει εκ νέου την έρευνα για ισχυρισμό του 2018 ότι ο Νταρμανίν βίασε μια γυναίκα το 2009.

Ο Νταρμανέν κατηγορήθηκε για βιασμό και σεξουαλική παρενόχληση από την Σόφι Πατερσον το 2018, η οποία ισχυρίστηκε ότι χρησιμοποίησε τη θέση του ως μέλος της δικαστικής επιτροπής το 2009, για να την βοηθήσει με κάποιες εκκρεμότητές της με τη δικαιοσύνη, υποχρεώνοντάς την να κάνει σεξ μαζί του.

Ενώ η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο αρχικά τον Φεβρουάριο του 2018, τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, το εφετείο του Παρισιού έκρινε ότι οι λόγοι για τη μη διερεύνηση των ισχυρισμών, δεν ήταν επαρκείς σύμφωνα με τους δικηγόρους και των δύο πλευρών.

Η απόφαση σημαίνει ότι η υπόθεση θα τεθεί και πάλι στα χέρια ενός ανακριτή, ο οποίος θα αποφασίσει εάν πρέπει να ξεκινήσει επίσημη έρευνα.

Ο δικηγόρος του Νταρμανέν, ο οποίος διορίστηκε υπουργός Εσωτερικών της Δευτέρα, μετά τον ανασχηματισμό του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι η κατηγορία είναι αβάσιμη.

Το πρωί της Τρίτης, αρκετοί ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, φωνάζοντας ότι ο Νταρμανίν είναι βιαστής και ότι το κράτος είναι συνεργός, ωστόσο απομακρύνθηκαν γρήγορα από την αστυνομία.

Η δικηγόρος της Πάτερσον δήλωσε σοκαρισμένη από το γεγονός ότι ο άνθρωπος που κατηγορείται για βιασμό διορίστηκε υπουργός Εσωτερικών.

Ωστόσο, ο δικηγόρος του Νταρμανέν από την πλευρά του δήλωσε στο CNNi ότι ήταν απολύτως αισιόδοξος ότι η υπόθεση θα τεθεί εκ νέου στο αρχείο, αφού οι ισχυρισμοί είναι εντελώς αβάσιμοι.

Το γραφείο του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στο CNNi ότι δεν σχολιάζει ποτέ δικαστική υπόθεση που είναι σε εξέλιξη και πως ο Νταρμάνιν, όπως κάθε πολίτης, επωφελείται από το τεκμήριο της αθωότητας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ