ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Έρευνα: Η πλειοψηφία των θετικών ασθενών είναι ασυμπτωματικοί

Κορωνοϊός - Έρευνα: Η πλειοψηφία των θετικών ασθενών είναι ασυμπτωματικοί
AP Photo

Η προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού γίνεται ακόμα δυσκολότερη, αφού πολλοί ασυμπτωματικοί φορείς μπορεί να τον μεταφέρουν χωρίς να το γνωρίζουν. Αυτό ενισχύεται από τα αποτελέσματα έρευνας της Υπηρεσίας Εθνικών Στατιστικών της Μεγάλης Βρετανίας, τα οποία έδειξαν πως μόλις το 22% των ανθρώπων που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό την ημέρα του τεστ είχαν εμφανίσει συμπτώματα.

Παράλληλα, το ιατρικό προσωπικό είναι αρκετά πιθανό να μεταφέρει τον κορωνοϊο και να μην το γνωρίζει.

Σύμφωνα με ανάλυση του BBC, τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας οδηγούν ακόμα στα εξής συμπεράσματα:

  • Οι άνθρωποι που είναι υπεύθυνοι για την ιατρική ή κοινωνική μέριμνα και δουλεύουν γενικά εκτός σπιτιού, είναι αρκετά πιο πιθανό να διαγνωστούν θετικοί στον κορωνοϊό
  • Άτομα που προέρχονται από εθνοτικές μειονότητες ήταν πιο πιθανό να βρεθούν θετικοί στο τεστ αντισωμάτων, υποδηλώνοντας κάποια προηγούμενη μόλυνση.
  • Οι λευκοί ήταν οι λιγότερο πιθανό να βρεθούν θετικοί στο τεστ αντισωμάτων.
  • Υπήρχαν επίσης ορισμένες ενδείξεις ότι οι άνθρωποι που ζούσαν σε μεγαλύτερα νοικοκυριά είχαν περισσότερες πιθανότητες να βρεθούν θετικοί σε σχέση με αυτούς που ζουν σε μικρότερα νοικοκυριά.
  • Αν και οι άνδρες είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από τον κορωνοϊό, από ότι οι γυναίκες, η μελέτη δεν κατέληξε στο αν υπάρχει διαφορά στο κατά πόσο είναι πιθανότερο να μολυνθούν.

Ορισμένοι άνθρωποι που βρίσκονται θετικοί στον ιό και δεν έχουν συμπτώματα, μπορεί να αναπτύξουν συμπτώματα, ή μπορεί να είχαν ήδη συμπτώματα και να τους έφυγαν.

Ενώ το 22% (της μελέτης) των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέφερε ότι είχε εμφανίσει συμπτώματα την ημέρα του τεστ, μια μεγαλύτερη ομάδα - το ένα τρίτο (33%) των ατόμων που βρέθηκαν θετικά στον ιό - ανέφεραν ότι είχαν συμπτώματα είτε την ημέρα του τεστ είτε στην προηγούμενη ή την επόμενη.

Αυτό σημαίνει ότι ένα ποσοστό της τάξεως του 78% που ήταν θετικοί στον ιό ανέφερε ότι δεν είχε εμφανίσει συμπτώματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ