ΚΟΣΜΟΣ

Λαβρόφ: Μόσχα και Άγκυρα συνεργάζονται για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη

Λαβρόφ: Μόσχα και Άγκυρα συνεργάζονται για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη
AP Photo

Η Ρωσία και η Τουρκία συνεργάζονται για να επιτευχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός στην Λιβύη, αλλά η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν επιθυμεί μια τέτοια λύση, προσβλέποντας σε στρατιωτική λύση, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μετά τις συνομιλίες που είχε με τους υπουργούς Εξωτερικών της «τρόικας» της Αφρικανικής Ένωσης (Λαϊκή Δημοκρατία Κονγκό, Αίγυπτος, Νότια Αφρική).

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών συνεργάζεται με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην εξεύρεση προσεγγίσεων οι οποίες θα επιτρέψουν να κηρυχθεί χωρίς καθυστέρηση κατάπαυση του πυρός στην Λιβύη. Η συνεργασία αυτή γίνεται στο πλαίσιο του διαλόγου που συμφωνήθηκε σε επίπεδο κορυφής μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και της Τουρκίας, είπε ο Λαβρόφ και προσέθεσε ότι «στέλνουμε το σαφές μήνυμα ότι πρώτο, απαραίτητο και αναντικατάστατο βήμα είναι να σταματήσουν πλήρως οι εχθροπραξίες».

Ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε επίσης ότι ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (του στρατάρχη Χαφτάρ στην ανατολική Λιβύη) είναι έτοιμος να υπογράψει συμφωνία εκεχειρίας, αλλά η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν το θέλει αυτό και προσβλέπει σε στρατιωτική λύση της διένεξης. Παράλληλα εξέφρασε την λύπη του για το ότι ενώ όλες οι πλευρές διαπιστώνουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση, δεν κάνουν πράξη την διαπίστωσή τους αυτή. Προσέθεσε επίσης ότι η Τουρκία από κοινού με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας διεξάγει συνομιλίες στην Τρίπολη για την επίτευξη εκεχειρίας.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ακόμη ότι εδώ και μισό χρόνο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δεν μπορεί να διορίσει ειδικό απεσταλμένο για τη Λιβύη καθώς οι ΗΠΑ δίνουν την εντύπωση ότι θέλουν να προβάλουν εμπόδια στον διορισμό του. Ανέφερε μάλιστα ότι προτάθηκαν και οι υποψηφιότητες του υπουργού Εξωτερικών της Αλγερίας και του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Γκάνας, αλλά οι ΗΠΑ τις απέρριψαν, εφιστώντας την προσοχή στο ότι αυτή την στιγμή εκτελεί χρέη ειδικού απεσταλμένου για την Λιβύη η Αμερικανίδα Στέφανι Ουίλιαμς.

Σήμερα, Τετάρτη, επίσης ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Βαλέρι Γκεράσιμοφ είχε συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του στρατηγό Γιασάρ Γκιουλέρ, με τον οποίο συζήτησαν, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, την κατάσταση στην Συρία και την τρέχουσα κατάσταση στην Λιβύη, όπως και ζητήματα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ