ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Σαρώνει ο ιός στη Λατινική Αμερική – Στο «κάδρο» και η έως τώρα χώρα υπόδειγμα

Κορωνοϊός: Σαρώνει ο ιός στη Λατινική Αμερική – Στο «κάδρο» και η έως τώρα χώρα υπόδειγμα
AP Photo/Juan Karita

Το «τσουνάμι» του κορωνοϊού εξακολουθεί να πλήττει την κεντρική και νότια Αμερική καθώς τα νέα κρούσματα και οι νεκροί καταγράφουν συνεχή ρεκόρ σε Βραζιλία και Μεξικό ενώ θετική στον ιό διαγνώστηκε και η μεταβατική πρόεδρος της Βολιβίας.

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι κατέγραψε άλλους 1.220 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 42.619 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 τις προηγούμενες 24 ώρες.

Συνολικά, στη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχουν καταγραφεί ως εδώ 69.184 θάνατοι επί συνόλου 1,7 εκατομμυρίων μολύνσεων αφότου άρχισε να εξαπλώνεται στην επικράτειά της η πανδημία του κορωνοϊού.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου είναι «καλά» στην υγεία του, μερικές ημέρες αφότου διαγνώστηκε πως έχει μολυνθεί από τον κορωνοϊό, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του.

Ο Μπολσονάρου «βαίνει καλώς, χωρίς επιπλοκές», σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου της βραζιλιάνικης προεδρίας. «Η υγεία του είναι καλή και παρακολουθείται από την ιατρική ομάδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας», προστίθεται.

Μεξικό

Άλλοι 730 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19 στο Μεξικό, όπου σημειώθηκε νέο θλιβερό ρεκόρ 7.280 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 24 ώρες.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα των 127 εκατομμυρίων κατοίκων έχει πλέον φθάσει τους 33.526 νεκρούς επί συνόλου 282.283 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Το προηγούμενο ρεκόρ επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό στο Μεξικό είχε καταγραφεί μόλις την προηγουμένη, όταν διαγνώστηκαν 6.995.

Ο μεξικανός υφυπουργός Υγείας Ούγο Λόπες-Γκατέλ έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι ο πραγματικός απολογισμός της πανδημίας πιθανόν είναι πολύ υψηλότερος από αυτόν που καταγράφεται επίσημα.

Βολιβία

Στο ρυθμό του κορωνοϊού «χορεύει» και η Βολιβία με τη μεταβατική πρόεδρο, πρώην γερουσιάστρια της δεξιάς Τζανίνε Άνιες, να γνωστοποιεί θες Πέμπτη ότι έχει μολυνθεί από τον SARS-CoV-2, διαβεβαιώνοντας πάντως ότι «πάει καλά». «Πάω καλά, εργάζομαι σε απομόνωση. Μαζί, θα προχωρήσουμε μπροστά», ανέφερε η Άνιες μέσω Twitter. «Θα είμαι σε απομόνωση για 14 ημέρες και θα κάνω άλλο ένα τεστ. Αισθάνομαι καλά», τόνισε η 53χρονη πολιτικός σε βίντεο που μεταφόρτωσε στον λογαριασμό της στον ίδιο ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.

Η Άνιες αποκάλυψε ότι έχει προσβληθεί μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της υπουργού Υγείας, της Μαρίας Έντι Ρόκα, ότι διαγνώστηκε επίσης πως έχει μολυνθεί από τον κορωνοϊό.

Στο περίκλειστο κράτος των Άνδεων με περισσότερους από 11,5 εκατ. κατοίκους έχουν καταγραφεί πλέον πάνω από 1.500 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 42.000 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Αναλογικά με τον πληθυσμό της, η Βολιβία είναι μια από τις χώρες που έχουν υποστεί τα βαρύτερα χτυπήματα από την πανδημία του κορωνοϊού στον κόσμο.

Κόστα Ρίκα

Αντιμέτωπη με «πολύ ανησυχητική επιτάχυνση» των κρουσμάτων είναι πλέον η Κόστα Ρίκα, χώρα που χαρακτηριζόταν ως τώρα υπόδειγμα μεταξύ των χωρών της κεντρικής Αμερικής στον αγώνα εναντίον της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, προειδοποίησε χθες Πέμπτη ο κοσταρικανός υπουργός Υγείας.

Ο αριθμός των κρουσμάτων που εντοπίζονται αυξάνεται με εκθετικό τρόπο στη χώρα των πέντε εκατομμυρίων κατοίκων, ξεπερνώντας και τις πλέον απαισιόδοξες προβλέψεις, γεγονός που ώθησε τις αρχές στο Σαν Χοσέ να ανακοινώσουν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να λάβουν νέα μέτρα στην προσπάθειά τους να επιβραδύνουν την εξάπλωση του SARS-CoV-2.

Χθες Πέμπτη καταγράφηκαν 649 νέα κρούσματα μόλυνσης, ο υψηλότερος αριθμός από την έναρξη της πανδημίας. Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που προσβλήθηκαν στην Κόστα Ρίκα ως χθες ανερχόταν σε 6.485, εκ των οποίων 25 υπέκυψαν στην COVID-19.

Ο υπουργός Υγείας της χώρας Ντανιέλ Σάλας ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει τη λήψη νέων μέτρων για να ανακόψει την προέλαση της πανδημίας.

Ο πρόεδρος Κάρλος Αλβαράδο, κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου στην οποία εκφράστηκε ο Σάλας, απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους να «τηρούν το μέτρο της κοινωνικής απόστασης» και «να προσέχουν πολύ» καθώς «βιώνουμε άνοδο» του ρυθμού εξάπλωσης της πανδημίας.

Το ταμείο κοινωνικής ασφάλισης της χώρας, που διαχειρίζεται τα δημόσια νοσοκομεία, ανακοίνωσε παράλληλα χθες Πέμπτη σχέδιο για να αυξηθούν οι κλίνες, ιδίως στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Η κυβέρνηση ελπίζει παρ’ όλ’ αυτά ότι θα μπορέσει σύντομα να αρχίσει «με τρόπο σταδιακό και σίγουρο» να επιτρέψει ξανά να γίνονται διεθνείς πτήσεις, ώστε να τονωθεί η τουριστική δραστηριότητα.

Τα αεροδρόμια στην Κόστα Ρίκα έκλεισαν όταν άρχισαν να εφαρμόζονται μέτρα περιορισμού, τον Μάρτιο.

Ο τουρισμός συγκαταλέγεται στους πιο κρίσιμους τομείς οικονομικής δραστηριότητας στην Κόστα Ρίκα, που την περασμένη χρονιά υποδέχθηκε πάνω από τρία εκατομμύρια ξένους επισκέπτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ