ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Από το Σάββατο η εφαρμογή της εκεχειρίας - Εκλογές τον Απρίλιο

Συρία: Από το Σάββατο η εφαρμογή της εκεχειρίας - Εκλογές τον Απρίλιο
REUTERS/SANA/Handout via Reuters

Ένα ουσιαστικό βήμα για τον τερματισμό της αιματοχυσίας χαρακτήρισε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τη συμφωνία Ρωσίας-ΗΠΑ για εκεχειρία στη Συρία.

«Είμαι πεπεισμένος ότι οι κοινές δράσεις που συμφωνήθηκαν με την αμερικανική πλευρά μπορούν να σταθούν ικανές να μεταμορφώσουν ριζικά στην κρίση στη Συρία,» δήλωσε ο Πούτιν σε διάγγελμα που μεταδόθηκε ζωντανά από τα τηλεοπτικά δίκτυα.

Εχθές οι ΗΠΑ και η Ρωσία ανακοίνωσαν κατάπαυση του πυρός στη Συρία, εξαιρώντας τον ISIS και τη Τζαμπάτ Αλ-Νούσρα, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή το Σάββατο.

Στην ανακοίνωση του, ο Πούτιν είπε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία για το σχέδιο με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, με ρωσική πρωτοβουλία.

Εκλογές στη Συρία

Παράλληλα, χθες ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ προκήρυξε την διενέργεια βουλευτικών εκλογών στη Συρία, στις 13 Απριλίου.

Η Συρία πραγματοποιεί εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια και η προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση ήταν το 2012.

Η προκήρυξη των εκλογών ήρθε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για εκεχειρία. Ο ρώσος πρόεδρος κάλεσε τον Άσαντ και την αντιπολίτευση να υποστηρίξουν το σχέδιο δράσης που συμφωνήθηκε από Ουάσινγκτον και Μόσχα.

Η θέση της αντιπολίτευσης

Η Ανώτατη Επιτροπή Διαπραγματεύσεων (HCN), στην οποία μετέχουν οι σημαντικότερες οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης, θα δεχτεί «υπό όρους» την κατάπαυση του πυρός στη Συρία, η οποία συμφωνήθηκε από τη Μόσχα και την Ουάσινγκτον και πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή το προσεχές Σάββατο.

Η HCN «δέχεται να απαντήσει θετικά στις διεθνείς προσπάθειες που στοχεύουν στην επίτευξη εκεχειρίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε. Διευκρινίζει ωστόσο ότι η δέσμευσή της αυτή γίνεται υπό τον όρο ότι θα τερματιστεί η πολιορκία των συριακών πόλεων, θα απελευθερωθούν οι κρατούμενοι, θα σταματήσουν οι βομβαρδισμοί αμάχων και θα παραδοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της HCN, η οποία συνεδρίασε σήμερα στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, η εκεχειρία θα πρέπει «να ανακοινωθεί ταυτόχρονα από όλες τις πλευρές».

Ο επικεφαλής της, ο Ριάντ Χιτζάμπ, είπε ότι έχει αμφιβολίες για το κατά πόσο το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και οι σύμμαχοί του «θα δεσμευτούν να σταματήσουν τις εχθρικές ενέργειές τους».

Με βάση την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν νωρίτερα ΗΠΑ και Ρωσία, η εκεχειρία θα τεθεί σε εφαρμογή τα μεσάνυχτα της 27ης Φεβρουαρίου (Σάββατο) ώρα Δαμασκού. Οι εμπόλεμες πλευρές έχουν διορία μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι της 26ης Φεβρουαρίου για να γνωστοποιήσουν στις ΗΠΑ ή στη Ρωσία ότι θα εφαρμόσουν την εκεχειρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ