ΚΟΣΜΟΣ

Αγία Σοφία: Χαλιά, κουρτίνες και ειδικός φωτισμός - Οι αλλαγές που σχεδιάζονται

Αγία Σοφία: Χαλιά, κουρτίνες και ειδικός φωτισμός - Οι αλλαγές που σχεδιάζονται
AP Photo/Emrah Gurel

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί «πρωταγωνιστεί» σήμερα στα πρωτοσέλιδα του τουρκικού Τύπου, ο οποίος αποκαλύπτει και τον τρόπο λειτουργίας από τις 24 Ιουλίου και μετά, οπότε αναμένεται και η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στο εσωτερικό του ναού.

Η Αγία Σοφία θα είναι ανοιχτή τόσο για προσευχή των πιστών όσο και για τους τουρίστες που θέλουν να την επισκεφθούν, όπως άλλωστε υποστήριξε στο χθεσινό του διάγγελμα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αυτή τη στιγμή εξετάζονται διάφορα σενάρια για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ενώ έχουν κατατεθεί προτάσεις για το πώς θα καλυφθούν οι αγιογραφίες κατά τη διάρκεια της μουσουλμανικής προσευχής.

Σύμφωνα με τη Hurriyet, το ένα σενάριο είναι να τοποθετηθούν ειδικές κουρτίνες ή ξύλινα παραβάν, που θα κλείνουν κατά τη διάρκεια της προσευχής.

Παράλληλα, στο «τραπέζι» βρίσκεται και το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν κάποια φωτιστικά τρικ για να μην διακρίνονται οι αγιογραφίες.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, δεν αποκλείεται στο πάτωμα να τοποθετηθούν χαλιά που θα φωτίζονται την ώρα της προσευχής, για να σκοτεινιάζει ο υπόλοιπος χώρος.

Διάκοσμοι της βυζαντινής περιόδου, από την πριν την Άλωση εποχή που η Αγία Σοφία λειτουργούσε ως εκκλησία, θα διατηρηθούν χωρίς να καλυφθούν, εφόσον δεν απεικονίζουν πρόσωπα. Η απεικόνιση προσώπων απαγορεύεται στο σουνιτικό Ισλάμ.

Το μαρμάρινο δάπεδο θα καλυφθεί με τάπητα και όπου υπάρχουν βαθουλώματα και φθορές θα γίνει αποκατάσταση με ειδικό υλικό.

Στις 24 Ιουλίου η πρώτη μουσουλμανική προσευχή

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως στις 24 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία.

«Η Τουρκία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Το «τζαμί της Αγίας Σοφίας» θα είναι ανοιχτό σε όλους τους μουσουλμάνους, τους χριστιανούς, σε όλους τους ξένους, είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Τηλεφωνικές επαφές Μητσοτάκη σε διεθνές επίπεδο

Διπλωματική αντεπίθεση ξεκινά η Αθήνα μετά από την απόφαση του Τούρκου προέδρου, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ανοίγει, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, γύρο τηλεφωνικών επικοινωνιών σε διεθνές επίπεδο και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να αποκαλύπτει πως η χώρα μας θα προχωρήσει σε κάποια μορφή κυρώσεων απέναντι στην Άγκυρα.

Ο πρωθυπουργός, από την Κέρκυρα όπου περιοδεύει, επικοινώνησε το μεσημέρι του Σαββάτου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στον οποίο εξέφρασε τη συμπαράσταση και την υποστήριξή του.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με γραπτή του δήλωση το βράδυ της Παρασκευής, εξέφρασε την απερίφραστη καταδίκη της Ελλάδας ως προς την απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

«Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Η απόφαση αυτή -και μάλιστα 85 χρόνια από την ανακήρυξή της ως μουσείου- προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της. Πρόκειται για επιλογή που προσβάλλει επίσης όλους όσοι αναγνωρίζουν το μνημείο ως κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού. Και, βεβαίως, επηρεάζει όχι μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, αλλά και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την UNESCO και την παγκόσμια κοινότητα συνολικά», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Είναι θλιβερό ότι η τουρκική ηγεσία, που εργάστηκε το 2005 για τη Συμμαχία των Πολιτισμών, επιλέγει σήμερα να κινηθεί στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση», κατέληξε στην ανακοίνωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ