ΚΟΣΜΟΣ

Οι επιζώντες του Μπατακλάν βρίσκουν στήριγμα στον σωτήρα τους

Οι επιζώντες του Μπατακλάν βρίσκουν στήριγμα στον σωτήρα τους
Ο Ντίντι, φύλακας στο θέατρο Bataclan, στέκεται έξω από το Bataclan cafe στο Παρίσι, την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016. Ο Ντίντι είχε υπηρεσία το βράδυ της 13ης Νοεμβρίου και έσωσε εκατοντάδες ζωές. Στα μάτια των ανθρώπων που του οφείλουν τη ζωή τους και που τον συναντούν για να ανταπεξέλθουν το ψυχολογικό τραύμα, είναι ένας από τους αθέατους ήρωες εκείνων των τραγικών γεγονότων REUTERS/Philippe Wojazer

O 35χρονος Ντίντι έσωσε δεκάδες ζωές τη νύχτα της 13ης Νοεμβρίου, όταν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους επιτέθηκαν στο θέατρο Μπατακλάν, όπου ήταν επικεφαλής του προσωπικού ασφαλείας. Σήμερα, εκείνοι που τους έσωσε την ζωή καταφεύγουν στον σωτήρα τους, αναζητώντας παρηγοριά.

Οι επιζώντες της τρομοκρατικής επίθεσης συναντιούνται σε καφετέριες, αρκεί να είναι όλοι μαζί, για να συζητήσουν και να προσφέρουν στήριξη ο ένας στον άλλο.

«Ήταν τόσο σουρεαλιστικό να τον βλέπει κανείς να επιδεικνύει τόσο αυτοέλεγχο, να είναι τόσο μεθοδικός και αποτελεσματικός και ταυτόχρονα τόσο ανθρώπινος... παρακολουθούμε με προσοχή όλα όσα λέει, εκείνος είναι το σημείο αναφοράς μας», είπε η Μίριαμ που επέζησε από το μακελειό και τακτικά συναντά τον 35χρονο.

Κι ενώ ο Ντίντι, ένας Αλγερινός που δεν ήθελε να δοθεί στη δημοσιότητα το πλήρες όνομά του, δηλώνει ότι δεν είναι ήρωας, η Μίριαμ απαντά ότι το να τον συναντά τη βοηθάει να προχωρήσει μπροστά.

Όπως άλλωστε κι άλλοι επιζώντες της επίθεσης, όπου 90 άνθρωποι σκοτώθηκαν στον πολυχώρο πολιτισμού, τον αναζητούσε για εβδομάδες προκειμένου να του εκφράσει την ευγνωμοσύνη της.

«Ήταν πολύ σημαντικό, για εμένα ήταν το κλειδί για να νιώσω καλύτερα και να προχωρήσω με την ζωή μου. Το να μπορώ να πω ευχαριστώ σε κάποιον για τη νύχτα εκείνη ήταν πραγματικά κάτι καλό. Το να μπορέσω να σφίξω κάποιον στην αγκαλιά μου και απλά να του πω "μου έσωσες την ζωή"», υπογράμμισε η γυναίκα που μεγαλώνει μόνη της ένα μωρό 10 μηνών.

Ο Ντίντι, που δεν έχει επιστρέψει έκτοτε στα καθήκοντά του, συνομιλεί συνεχώς στο τηλέφωνο με επιζώντες.

«Χωρίς εκείνον, δεν θα βρισκόμουν εδώ. Εκείνος που είπε τότε "πήγαινε εκεί, βγες από αυτήν την έξοδο, πρόσεχε"», είπε ο Φρανκ Οφρέ, ο οποίος μαζί με άλλους επιζώντες σύστησαν την οργάνωση «Ζωή για το Παρίσι».

«Κάποιος προσπάθησε να με πυροβολήσει όταν βρισκόμουν στον δρόμο και ο Ντίντι μου είπε να τρέξω να καλυφθώ. Ειδάλλως, θα βρισκόμουν ακόμα στη μέση του δρόμου και θα με είχαν πυροβολήσει», προσέθεσε ο άνδρας αυτός που συνάντησε τον σωτήρα του σε μια καφετέρια στο Παρίσι αυτήν την εβδομάδα.

Όσοι διασώθηκαν με τη βοήθειά του 35χρονου έχουν ξεκινήσει πρωτοβουλίες συλλογής υπογραφών στο διαδίκτυο με την οποίες ζητούν από τη γαλλική κυβέρνηση να επιβραβεύσει τον επικεφαλής ασφαλείας για τις ενέργειές του.

Εκείνος από την πλευρά του εξήγησε ότι, όπως όλοι οι υπόλοιποι, έπεσε στο πάτωμα και κατάφερε να εκμεταλλευτεί τη στιγμή που οι δράστες γέμιζαν εκ νέου τα όπλα τους για να πει στον κόσμο να διαφύγει από τις εξόδους κινδύνου.

Ενώ οι σφαίρες έπεφταν βροχή δεκάδες, άνθρωποι βγήκαν από το κτίριο από τις εξόδους κινδύνου, που οδηγούσαν σε ένα μικρό δρομάκι στο πίσω μέρος. Ο Ντίντι άνοιξε τις πόρτες και οδήγησε τον κόσμο σε έναν κοιτώνα φοιτητών στο τέλος του δρόμου.

«Το να βοηθώ τους άλλους και να τους βλέπω να καταγράφουν πρόοδο στη διαδικασία επούλωσης των τραυμάτων τους είναι κάτι που με βοηθά να γίνω καλύτερα και να θεραπευτώ», τόνισε ο ίδιος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ