ΚΟΣΜΟΣ

Ο «άνθρωπος – δέντρο» έχει κάθε λόγο να χαμογελά

Ο «άνθρωπος – δέντρο» έχει κάθε λόγο να χαμογελά
CNN

Ίσως για πρώτη φορά, από τις τόσες που κατέγραψε το πρόσωπό του η κάμερα, ο Αμπούλ Μπατζάντρα (Abul Bajandra), χαμογελά. Κι έχει κάθε λόγο: Η πρώτη από μία σειρά επεμβάσεων για την αφαίρεση των μορφωμάτων στα άκρα του ήταν επιτυχής.

Ο «άνθρωπος – δέντρο», όπως είναι γνωστός στη χώρα του, πάσχει έπασχε από μία σπανιότατη γενετική διαταραχή που αποκαλείται ακροχορδονώδης επιδερμοδυσπλασία και έχει ως σύμπτωμα την ανάπτυξη μορφωμάτων που μοιάζουν με κλαδιά ή ρίζες δέντρου στα άκρα.

dentro

Πηγή: CNN

Ίσως βαθιά, πολύ βαθιά μέσα του, ο 30χρονος από το Μπανγκλαντές πίστευε πως θα ζούσε αυτήν την ημέρα, που τα χέρια του θα ήταν σαν των πολλών, που θα μπορούσε να αυτοεξυπηρετηθεί, που δε θα συγκέντρωνε όλα τα βλέμματα πάνω του στο δρόμο.

Κι όντως, αυτή η μέρα ήρθε. Οι γιατροί προσφέρθηκαν να τον χειρουργήσουν με το κράτος να καλύπτει το κόστος της επέμβασης. Η πρώτη επέμβαση των 2,5 ωρών σε κλινική της Ντάκα, ήταν επιτυχής. Με λέιζερ η εννιαμελής ομάδα αφαίρεσε τα κονδυλώματα, προσπαθώντας να μην προκαλέσει ζημιά στα νεύρα των χεριών.

dentro 2

Πηγή: CNN

«Όλα του τα δάχτυλα διαχωρίστηκαν. Τώρα, το χέρι του μοιάζει κανονικό», είπε στην κάμερα ο επικεφαλής της ομάδας γιατρών, Λαλ Σεν (Lal Sen), ο οποίος στο παρελθόν είχε διευκρινίσει πως «το χειρουργείο είναι μία χρονοβόρα διαδικασία που θα περιλαμβάνει πολλές εγχειρήσεις».

Τα δύο τρίτα της ζωής του, ο Αμπούλ μετά βίας έκανε όσα εθεωρούντο αυτονόητα για τους περισσότερους. Τον τελευταίο καιρό, όμως, δεν μπορούσε να φάει μόνος του, να πλυθεί, ούτε να οδηγήσει το Rickshaw του (το ποδήλατο – ταξί που χρησιμοποιείται σε Ινδία, Ταϊλάνδη, Κίνα, Μπανγκλαντές), οπότε αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη δουλειά του.

«Θέλω να αρχίσω να δουλεύω ξανά. Θέλω να μπορέσω να κρατήσω την κόρη μου στην αγκαλιά», λέει ο 30χρονος. Πράγματα που για τους περισσότερους φαντάζουν δεδομένα.

Ο δρόμος προς την πλήρη αποκατάσταση των άκρων του είναι ακόμα μακρύς, καθώς θα χρειαστούν κι άλλες επεμβάσεις σε έναν χρονικό ορίζοντα περίπου έξι μηνών. Παρόλα αυτά, το πρώτο βήμα έγινε για μία ζωή που, πριν από μερικές ημέρες, φάνταζε ουτοπία στα μάτια του 30χρονου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ