ΚΟΣΜΟΣ

Σκιές στο Κρεμλίνο από τη δολοφονία Νεμτσόφ, 1 χρόνο μετά

Σκιές στο Κρεμλίνο από τη δολοφονία Νεμτσόφ, 1 χρόνο μετά
Reuters

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Μπόρις Νεμτσόφ, δολοφονήθηκε μπροστά στη σύντροφό του, το βράδυ της 27ης Φεβρουαρίου 2015, καθώς επέστρεφε από δείπνο. Ακόμη και σήμερα παραμένουν αναπάντητα τα ερωτηματικά για το τι έγινε το μοιραίο βράδυ, όταν και πυροβολήθηκε πισώπλατα την ώρα που περπατούσε σε γέφυρα που διασχίζει τον ποταμό Μόσχοβα.

Ο θάνατός του στέρησε από τη ρωσική φιλελεύθερη αντιπολίτευση ένα εκ των ηγετικών στελεχών της. Για το έγκλημα απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε πέντε υπόπτους με καταγωγή από Τσετσενία και Ινγκουσετία, ενώ το βασικό σενάριο πίσω από τη δολοφονία θέλει τους εκτελεστές να κλήθηκαν να εξοντώσουν τον Νεμτσόφ υπό τις οδηγίες του επικεφαλής της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ.

Ανάμεσα στους πέντε υπόπτους βρίσκεται και ο Ζαούρ Νταντάεφ, ο οποίος ομολόγησε τη δολοφονία αλλά αργότερα ζήτησε να ανακαλέσει την κατάθεσή του.

Σύμφωνα με την επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ρωσίας, ο Νταντάεφ ομολόγησε έπειτα από βασανισμό. Οι υπόλοιποι τέσσερις είναι οι Ανζόρ Γκουμπάσεβ, Σαντίντ Γκουμπάσεβ, Τεμιρλάν Εσκερχανόφ, Κχαμζάτ Μπακχάγιεβ.

Ο άνδρας που φέρεται να έδωσε εντολή εξόντωσης του Νεμτσόφ, είναι ο Ρουσλάν Μουχουντίνοφ, ο οποίος διαφεύγει της σύλληψης, ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti έχει βρει καταφύγιο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η κόρη του Νεμτσόφ, Ζάνα, ζητά επίσης να τεθούν οι ανακρίσεις υπό διεθνή έλεγχο. «Ο Πούτιν και οι άνθρωποί του πολύ θα ήθελαν να ξεχαστούν όλα, οι δολοφονίες του Λιτβινένκο, του Νεμτσόφ, της Πολιτκόφσκαγια» καταγγέλλει η δημοσιογράφος που ζει πλέον στη Γερμανία και εργάζεται στη Deutsche Welle.
Αρκετοί από τους υποστηρικτές του Νεμτσόφ πιστεύουν ότι το Κρεμλίνο έχει άμεση ανάμειξη στη δολοφονία. Ο Νεμτσόφ υπήρξε σημαντικό στέλεχος της ρωσικής αντιπολίτευσης και υποστήριξε τις διεθνείς κυρώσεις εναντίον στελεχών του περιβάλλοντος Πούτιν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ