ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζονται οι δίκες για το πανεπιστήμιο "απάτη" του Ντόναλντ Τραμπ

Συνεχίζονται οι δίκες για το πανεπιστήμιο "απάτη" του Ντόναλντ Τραμπ
REUTERS / Scott Audette

Οι δίκες συνεχίζονται για τον Ντόναλντ Τραμπ για τις μηνύσεις που έγιναν εναντίον του για απάτη του «πανεπιστημίου» που ίδρυσε ο ρεπουμπλικάνος το 2005. Το εφετείο της Νέας Υόρκης απέρριψε την αίτησή του να τεθεί στο αρχείο η υπόθεση.

Οι φοιτητές του «πανεπιστημίου» είχαν ξεκινήσει αρχικά αυτόν τον αγώνα, καθώς το πρόγραμμα που ακολούθησαν είχε τεράστια δαπάνη για τους ίδιους και μηνύουν ότι δεν τους πρόσφερε ουσιαστική διδασκαλία. Ακριβά δίδακτρα, αποτυχημένα σεμινάρια και καταπιεστικά προγράμματα είναι κάποια από τα παράπονα των σπουδαστών του. Όταν ιδρύθηκε το Ίδρυμα, η πολιτεία είχε ενημερώσει τον μεγιστάνα ότι παραβίαζε την πολιτειακή νομοθεσία περί εκπαίδευσης.

Το 2010 μάλιστα, το Υπουργείο Παιδείας παρενέβη για τη χρήση του όρου «πανεπιστήμιο», στο συγκεκριμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα, με επιστολή στον ίδιο τον Τραμπ. Μετονομάστηκε έπειτα σε ‘Επιχειρηματικό Ίδρυμα Τραμπ’, αλλά ο ίδιος ποτέ δεν χρησιμοποιούσε αυτόν τον τίτλο.

Εκτός από τους μαθητές, η υπόθεση το 2013 είχε φτάσει μέχρι το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, ο οποίος κατέθεσε αγωγή ύψους 40 εκατομ. δολαρίων κατά του υποψήφιου προέδρου για παραπλάνηση των υποψηφίων νέων και χρήση πιεστικών τακτικών πωλήσεων πάνω τους.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του προγράμματος Μίχαελ Σέξτον αντιμετωπίζει εξίσου κατηγορίες για εμπλοκή του στην παράνομη και παραπλανητική κατεύθυνση των μαθημάτων. Ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Έρικ Σνέιντερμαν αποδίδει ευθύνες και στους δύο και όπως σημειώνει σε δήλωση του στο CNN, ακόμα και οι καθηγητές του Ιδρύματος δεν είναι ειδικοί στα θέματα διδασκαλίας. Και παρ’όλα αυτά το «πανεπιστήμιο», χρεώνει τα σεμινάρια από 1.495 δολάρια για τριήμερη παράδοση μέχρι και 35.000 δολάρια για «Χρυσά» προγράμματα.

Ο εκπρόσωπός του, Άλαν Κάρτερ δήλωσε στο CNN: «Οι περισσότεροι μαθητές είναι ικανοποιημένοι με το πρόγραμμα, η τύχη που θα έχει ο καθένας τους εκεί έξω δεν πρέπει να συνδέεται με το πανεπιστήμιο. Αυτό που κάνουμε εμείς είναι να τους παρέχουμε τα απαραίτητα εργαλεία για να καταλάβουν τον επιχειρηματικό κόσμο, δεν μπορούμε να ελέγξουμε την τύχη του καθενός». Έπειτα, επισήμανε ότι ο Ντ. Τραμπ θα συνεχίσει τη μάχη με το δικαστήριο, μέχρι να κερδίσει, και είναι σίγουρος ότι θα κερδίσει αυτόν τον αγώνα.

Αυτή την ώρα εκκρεμούν τρείς διαφορετικές αγωγές κατά του ρεπουμπλικάνου. Οι δύο από την πολιτεία της Καλιφόρνια που κατατέθηκαν από τους σπουδαστές και μία από τη γενική εισαγγελική αρχή της Νέας Υόρκης.

Η υπόθεση του πανεπιστημίου έχει γίνει μεγάλο θέμα και στην προεκλογική του εκστρατεία. Κατά τη διάρκεια του ‘debate’ που φιλοξένησε το CNN στις 25 Φεβρουαρίου, ο Μάρκο Ρούμπιο κατηγόρησε ανοιχτά τον Τραμπ για το «ψεύτικο σχολείο» του.

«Υπάρχουν άνθρωποι που δανείστηκαν 36.000 δολάρια για να φοιτήσουν σε αυτή τη σχολή. Και ξέρετε τι έλαβαν; Ένα χαρτί με τη φωτογραφία του Τραμπ».

Ο Τεντ Κρούζ επίσης επιτέθηκε στον Τραμπ, προειδοποιώντας τους ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους για τις μηνύσεις. «Προσπαθώ να καταλάβω, πως αυτός ο άνθρωπος είναι υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα, την ίδια στιγμή που κατηγορείται από την πολιτεία του για απάτη. Αυτό που έχει κάνει σε αυτούς τους ανθρώπους, του σπουδαστές, αυτό ακριβώς θα κάνει και με την Αμερική», έκλεισε.

Σαν απάντηση ο επιχειρηματίας δήλωσε πως έχει κερδίσει τις περισσότερες δίκες εναντίον του.

Court refuses to toss Trump University fraud case

by Chris Isidore @CNNMoney

ΔΗΜΟΦΙΛΗ