ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Επιτυχημένη η πρώτη μεταμόσχευση μήτρας

ΗΠΑ: Επιτυχημένη η πρώτη μεταμόσχευση μήτρας
Reuters

Η πρώτη γυναίκα που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση μήτρας στις ΗΠΑ, πριν από δέκα ημέρες, αναρρώνει πολύ καλά και εμφανίστηκε σήμερα χαμογελαστή στους δημοσιογράφους για να ευχαριστήσει τους γιατρούς που της έκαναν αυτό το δώρο.

Η γυναίκα, που δεν θέλησε να γίνει γνωστό το επώνυμό της, ευχαρίστησε επίσης τους χειρουργούς και τους γιατρούς που συμμετείχαν στην επέμβαση η οποία έγινε στο Κλίβελαντ του Οχάιο και διήρκησε εννέα ώρες. Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στην οικογένεια της δότριας που μου χάρισε αυτό το δώρο της τεκνοποιίας", είπε η 26χρονη Λίντσεϊ.

Η Λίντσεϊ εξήγησε ότι έμαθε σε ηλικία 16 ετών ότι δεν μπορεί να αποκτήσει παιδιά. Με τον σύζυγό της έχουν ήδη υιοθετήσει τρία αγοράκια. Η δωρήτρια της μήτρας ήταν μια 30χρονη που πέθανε αιφνιδίως. Η γυναίκα αυτή είχε ήδη αποκτήσει ένα παιδί και η κατάσταση της υγείας της ήταν άριστη.

Η Κλινική Κλίβελαντ είχε αρχίσει να επιλέγει υποψήφιες για μεταμόσχευση μήτρας από τα τέλη του 2015, στο πλαίσιο μιας κλινικής δοκιμής. Οι υποψήφιες είναι γυναίκες που γεννήθηκαν χωρίς μήτρα ή που υποβλήθηκαν σε αφαίρεση για λόγους υγείας και δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν. Αυτή η μορφή στειρότητας εκτιμάται ότι επηρεάζει το 3-5% των γυναικών σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου.

Οι ασθενείς θα πρέπει να περιμένουν έναν χρόνο προτού μείνουν έγκυες, ώστε να έχουν αναρρώσει πλήρως από την επέμβαση και οι γιατροί να έχουν προσαρμόσει τις δόσεις των φαρμάκων που λαμβάνουν οι γυναίκες για να αποτραπεί η απόρριψη του οργάνου από τον οργανισμό. Η γέννηση του παιδιού θα γίνει με καισαρική, διευκρίνισε ο Δρ. Τομάζο Φαλκόνε, ο διευθυντής του κέντρου μεταμοσχεύσεων.

Η μεταμοσχευμένη μήτρα θα επιτρέψει στη γυναίκα να αποκτήσει δύο παιδιά σε περίοδο περίπου 5 ετών. Στη συνέχεια το όργανο θα αφαιρείται, ώστε να μην παραταθεί το χρονικό διάστημα της λήψης ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων.
Το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Γκέτεμποργκ, στη Σουηδία, ήταν το πρώτο στον κόσμο που πραγματοποίησε επιτυχώς μεταμόσχευση μήτρας, το 2013 και η λήπτρια γέννησε τον επόμενο χρόνο ένα παιδί. Οι Σουηδοί γιατροί έχουν κάνει μέχρι σήμερα εννέα μεταμοσχεύσεις μήτρας, που οδήγησαν σε πέντε εγκυμοσύνες και στη γέννηση τεσσάρων παιδιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ