ΚΟΣΜΟΣ

«Πλαστή η επιστολή του Ποροσένκο», υποστηρίζει η Ουκρανή πιλότος

«Πλαστή η επιστολή του Ποροσένκο», υποστηρίζει η Ουκρανή πιλότος
Nazar Furyk/Pacific Press/LightRocket via Getty Images/Ideal Images

Φάρσα ή επιχείρηση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών; Η επιστολή που φέρεται να έστειλε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, στην πιλότο Νάντια Σαβτσένκο περιβάλλεται από μυστήριο, μολονότι εξαιτίας της, η Ουκρανή πιλότος πείστηκε να σταματήσει την απεργία δίψας που πραγματοποιούσε από την περασμένη εβδομάδα.

Το γράμμα, που παραδόθηκε το πρωί της Πέμπτης από τον δικηγόρο Μαρκ Φεϊγκίν στην 34χρονη κρατούμενη, η οποία δικάζεται στη Ρωσία για τον φόνο δύο Ρώσων δημοσιογράφων στην Ουκρανία, ζητούσε από τη Σαβτσένκο να διακόψει την απεργία πείνας και δίψας.

Όπως αναφέρεται στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, η Σαβτσένκο, πιστεύοντας προφανώς ότι η έκκληση προερχόταν από τον πρόεδρο Ποροσένκο, ανακοίνωσε αμέσως ότι θα ξαναρχίσει να πίνει νερό αλλά θα συνεχίσει την απεργία πείνας μέχρι την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου, κάτι που αναμένεται να γίνει στις 21 ή 22 Μαρτίου.

Ωστόσο η επιστολή αποδείχτηκε ότι ήταν πλαστή, όπως παραδέχτηκε ο Φεϊγκίν. "Το γράμμα ήταν πλαστό αλλά το διαπιστώσαμε μόλις τώρα", είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στην ουκρανική προεδρία ο Ποροσένκο είχε ζητήσει προφορικά στη Σαβτσένκο να σταματήσει την απεργία πείνας και δίψας, αλλά δεν της έστειλε κανένα γράμμα. "Ο πρόεδρος δήλωσε την υποστήριξή του στη Σαβτσένκο μέσω της αδελφής της και της μητέρας της", διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της προεδρίας Σβιατοσλάβ Τσεγκόλκο.

Το απόγευμα, ένας γνωστός φαρσέρ, ο Βλαντίμιρ Κουζνετσόφ ή Βόβαν όπως είναι το ψευδώνυμό του, υποστήριξε ότι εκείνος ήταν ο δράστης της "φάρσας". Ο Κουζνετσόφ ήταν ο άνθρωπος που πρόσφατα έκανε φάρσα στον Έλτον Τζον, κάνοντάς τον να πιστέψει ότι μιλούσε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Μαρκ Φεϊγκίν όμως κατηγορεί τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ότι ενορχήστρωσαν μια "καλά σχεδιασμένη επιχείρηση" για να δυσφημίσουν τη Νάντια Σαβτσένκο και τους δικηγόρους της, λίγες ημέρες πριν από την ανακοίνωση της απόφασης.

Όπως είπε, η επιστολή του δόθηκε από ένα πρόσωπο που παρουσιάστηκε ως υπάλληλος στην ουκρανική προεδρία. Το ίδιο πρόσωπο είχε επικοινωνήσει την Τετάρτη με το γενικό προξενείο της Ουκρανίας στο Ροστόφ του Ντον για να ρωτήσει πού θα βρει τον δικηγόρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ