ΚΟΣΜΟΣ

«Θα επιστρέψουν στην Τουρκία οι πρόσφυγες από πέντε ελληνικά νησια» λέει Τούρκος αξιωματούχος

«Θα επιστρέψουν στην Τουρκία οι πρόσφυγες από πέντε ελληνικά νησια» λέει Τούρκος αξιωματούχος

Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters πως πέντε ελληνικά νησιά πρόκειται να αδειάσουν από πρόσφυγες στη βάση της συμφωνίας επανεισδοχής που υπογράφτηκε ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία αυτή την εβδομάδα αλλά και της σχεδιαζόμενης συμφωνίας ανάμεσα σε Τουρκία και Ε.Ε.. 

Την ίδια στιγμή, ισχυρίστηκε πως οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία προς την Ελλάδα έχουν μειωθεί από 6.800 ανθρώπους την ημέρα τον περασμένο Οκτώβρη, στα περίπου 2000 άτομα σήμερα.

«Δεν υπάρχει περίπτωση εμείς να προβούμε σε οποιαδήποτε ενέργεια που θα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο» επισήμανε ο Τούρκος αξιωματούχος και πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό για εμάς η συμφωνία να είναι συμβατή με το διεθνές μεταναστευτικό δίκαιο».

«Χιλιάδες άνθρωποι διαπλέουν αυτήν την ώρα (το Αιγαίο Πέλαγος από την Τουρκία) με κατεύθυνση τα ελληνικά νησιά σε πολύ επισφαλείς συνθήκες. Θέλουμε να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό. Θέλουμε να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο με νόμιμο τρόπο» επέμεινε ο Τούρκος αξιωματούχος ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Παράλληλα, φρόντισε να τονίσει πως η Τουρκία θα αλλάξει τη νομοθεσία της προκειμένου να εκπληρώσει τα ευρωπαϊκά κριτήρια, ώστε να επιτραπεί στους Τούρκους να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στην Ευρώπη..

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το σχέδιο συμφωνίας μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας αποτέλεσε αντικείμενο σφοδρών επικρίσεων ακόμα και στο εσωτερικό της ΕΕ. Πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις κατήγγειλαν ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος των διακρίσεων και ο ΟΗΕ έκρινε ‘παράνομο’ το μέτρο προειδοποιώντας για τις “ενδεχόμενες συλλογικές κι αυθαίρετες απελάσεις”.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ