ΚΟΣΜΟΣ

Spiegel: Σε Ελλάδα και όχι σε Τουρκία η παράδοση προσφύγων από τα γερμανικά σκάφη

Spiegel: Σε Ελλάδα και όχι σε Τουρκία η παράδοση προσφύγων από τα γερμανικά σκάφη
REUTERS/Hannibal Hanschke

Εντολή να μην παραδίδουν πρόσφυγες στην Τουρκία αλλά στην Ελλάδα έχουν τα γερμανικά σκάφη που περιπολούν στο Αιγαίο σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel.

Όπως αναφέρει, τα δύο γερμανικά σκάφη που μετέχουν στη δύναμη της Frontex «Uckermark» και «Börde» έχουν εντολή να παραδίδουν στις ελληνικές αρχές, στην ηπειρωτική χώρα, τους πρόσφυγες και μετανάστες, τους οποίους εντοπίζουν στη θάλασσα.

Τα συγκεκριμένα σκάφη εστάλησαν στη Σάμο το Μάρτιο για την ενίσχυση της προσπάθειας της ελληνικής ακτοφυλακής να διαχειριστεί τον τεράστιο όγκο των προσφυγικών ροών και σύμφωνα με το Spiegel, η εντολή δόθηκε μετά από τις "νομικές ανησυχίες" μελών της γερμανικής κυβέρνησης.

Φαίνεται μάλιστα ότι το ζήτημα έγινε αντικείμενο έντονης συζήτησης, σε επιχειρησιακό επίπεδο, στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η καγκελαρία πρόσφατα υπέβαλε έκθεση που συμπέραινε ότι η επιστροφή των προσφύγων στην Τουρκία ήταν νομικά βιώσιμη ωστόσο ειδικοί εξέφρασαν ενστάσεις για ένα τέτοιο πλάνο, τονίζοντας ότι η αποστολή προσφύγων από την Ελλάδα- ή ακόμη και τα ελληνικά χωρικά ύδατα- πίσω στην Τουρκία, θα θεωρούνταν παράνομο, γιατί μπορεί να στερήσει από τους μετανάστες το δικαίωμα σωστών διαδικασιών ασύλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ