ΚΟΣΜΟΣ

Η γερμανική κάλπη κρίνει το μέλλον των προσφύγων

Η γερμανική κάλπη κρίνει το μέλλον των προσφύγων
REUTERS

εκλογές που διεξάγονται σήμερα σε τρία γερμανικά κρατίδια (Βάδη-Βιττεμβέργη, Ρηνανία-Παλατινάτο, Σαξωνία-Άνχαλτ) δεν έχουν μόνο γερμανική διάσταση αλλά θα επηρεάσουν καθοριστικά και τις αποφάσεις για το μέλλον των προσφύγων που βρίσκονται ή περιμένουν να περάσουν στην Ευρώπη. Την ίδια ώρα, οι συνθήκες διαβίωσης στην Ειδομένη είναι ανυπόφορες, καθώς ο αυτοσχέδιος καταυλισμός έχει μετατραπεί σε λασπότοπο. 

Το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών θα επηρεάσει σαφώς τη στάση της καγκελαρίου στη Σύνοδο Κορυφής στις 17 Μαρτίου όπου στόχος είναι η τελική διαμόρφωση συμφωνίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία. Μια Μέρκελ που θα έχει ηττηθεί στις εκλογές θα δυσκολευτεί να πείσει για τη συμφωνία τους εταίρους της, για την οποία υπάρχουν ούτως ή άλλως αντιδράσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Οι οιωνοί για την Ανγκέλα Μέρκελ δεν είναι καλοί, καθώς ακόμα και αν καταφέρει να πρωτεύσει και στις τρεις κάλπες είναι δεδομένο πως θα βρεθεί αποδυναμωμένη και με έναν ιδιαίτερα κρίσιμο αντίπαλο όσον αφορά το προσφυγικό. Ήδη οι δημοσκοπήσεις το προηγουμένο διάστημα έδειχναν ότι η "ανεκτική" στάση της καγκελαρίου απέναντι στους πρόσφυγες είχε επιφέρει πλήγμα στη δημοτικότητά της.

Την ίδια στιγμή όμως, η ψυχρότητα στις σχέσεις Γερμανίας και Αυστρίας, που επιμένει στο κλείσιμο των συνόρων, είναι μόνο φαινομενική.

Διπλωματικοί κύκλοι υπογραμμίζουν ότι η Γερμανία θα μπορούσε να έχει κλείσει απευθείας τα σύνορά της ωστόσο απέφυγε να το κάνει αφού θα εθεωρείτο "τεράστιο πλήγμα για την αξιοπιστία της" έχοντας πρωτοστατήσει υπέρ των ανοιχτών συνόρων όλους τους προηγούμενους μήνες, αναφέρει η εφημερίδα Real News.

Το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (ΑfD), με σαφής στάση ενάντια στην πολιτική ανοιχτών συνόρων που ακολουθεί η Μέρκελ θα βρεθεί σε θέση ρυθμιστή την επόμενη μέρα καθώς οι δημοσκοπήσεις του δίνουν ακόμη και διψήφια ποσοστά: 12,5% στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, 19% στη Σαξονία-Άνχαλτ, 9% στη Ρηνανία-Παλατινάτο.

Γαλλογερμανική κόντρα για Τουρκία

Ήδη χθες ο Πρόεδρος Ολάντ έκανε σαφές πως αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει οποιαδήποτε «παραχώρηση» προς την Τουρκία αναφορικά με το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή της έκδοσης θεωρήσεων εισόδου (βίζα) στους υπηκόους της για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως αντάλλαγμα για εγγυήσεις στον έλεγχο των προσφυγικών ροών εκ μέρους της Άγκυρας.

«Δεν πρέπει να υπάρξει καμία παραχώρηση αναφορικά με το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή των κριτηρίων της απελευθέρωσης των θεωρήσεων εισόδου» τόνισε ο επικεφαλής του γαλλικού Κράτους, σύμφωνα με το ΑΠΕ, σε δημοσιογράφους.

Ειδικά το θέμα της βίζας και της κατάργησης της για τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Άγκυρα.

Η παρέμβαση Ολάντ έρχεται σε μια στιγμή που πληθαίνουν οι αναφορές για την ύπαρξη σοβαρού χάσματος ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο για το θέμα της διαχείρισης του προσφυγικού. Την περασμένη εβδομάδα, οι δημοσιογραφικές πληροφορίες που ήθελαν την Άνγκελα Μέρκελ να έχει παρακάμψει ουσιαστικά τις διαδικασίες της Συνόδου Κορυφής και να έχει συμβάλλει «παρασκηνιακά» στην διαμόρφωση του κειμένου προτάσεων που παρουσίασε ο Αχμέτ Νταβούτογλου έδιναν και έπαιρναν. Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν μάλιστα πως οι αντιδράσεις ευρωπαίων αξιωματούχων για τη στάση που κράτησε η γερμανίδα καγκελάριος ήταν ιδιαίτερα έντονες.

Αντίδραση και από Κύπρο

Εκτός από τη Γαλλία και η Κύπρος φαίνεται να έχει εκφράσει έντονες αντιρρήσεις στις απαιτήσεις της Τουρκίας. Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης έχει καταστήσει σαφές πως δε θα δεχθεί το «ξεπάγωμα» των κεφαλαίων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε αν πρώτα η Άγκυρα δεν εκπληρώσει συγκεκριμένες υποχρεώσεις. «Ποτέ δε θα αποδεχθώ να με πιέσουν και ποτέ δε θα δώσω τη συγκατάθεσή μου, διότι διαφορετικά δεν έχω άλλη επιλογή από το να μην επιστρέψω στην Κύπρο» ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, σύμφωνα με τους FT. «Δυστυχώς θα μπορούσα να πω ότι θέτουν σε κίνδυνο την όλη διαδικασία. Θυσιάζουν τη μοναδική ευκαιρία να βρεθεί λύση στο Κυπριακό ζήτημα βάζοντάς μας σε τόσο δύσκολη θέση. Είναι μια πολύ λεπτή στιγμή και σε αυτή την κρίσιμη στιγμή μας εξωθούν σε μία θέση να πούμε 'όχι' στην Τουρκία», λέει ο κ. Αναστασιάδης.

Αλ. Τσίπρας: Απέναντι στις δυνάμεις της συντήρησης

Την ίδια στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει να βρίσκεται σε μετωπική σύγκρουση με τις χώρες του Βίσεγκραντ αλλά και την Αυστρία όσον αφορά το θέμα των κλειστών συνόρων. Είναι άλλη μια παράμετρος που αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στην Σύνοδο της 17ης Μαρτίου. Υπενθυμίζεται πως το βέτο που έθεσε η Ουγγαρία στην προηγούμενη σύνοδο υπήρξε καθοριστικό στο να μην υπάρξει τελική συμφωνία. Ο πρωθυπουργός σε δήλωσή του το Σάββατο από το Παρίσι, μετά τη συνάντηση εργασίας υπό τον Φρανσουά Ολάντ, τόνισε ότι «αναδεικνύουν με έναν έντονο τρόπο τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση. Η Ελλάδα έχει ως φυσικούς συμμάχους τις προοδευτικές δυνάμεις και τις προοδευτικές κυβερνήσεις, συνεπώς μόνο κέρδη μπορούμε να έχουμε από τη δυνατότητα να χαράξουμε μαζί ένα σχέδιο, μέσα από ένα κοινό μέτωπο ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων, για την αντιμετώπιση των μεγάλων κοινών απειλών σήμερα στην Ευρώπη».

Στους 44 χιλιάδες οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στην Ελλάδα

Όλα αυτά βέβαια γίνονται στην πλάτη δεκάδων χιλιάδων προσφύγων που αυτή τη στιγμή βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην ελληνική επικράτεια. Το πρωί της Κυριακής οι καταγεγραμμένοι πρόσφυγες και μετανάστες ανέρχονται στους 44.035, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.
Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου καταμετρήθηκαν 8.904 άτομα και στην Αττική 10.987 (4.166 στο Ελληνικό, 3.300 στο λιμάνι του Πειραιά, 1.970 στο Σχιστό, 712 στον Ελαιώνα, 139 στον Άγιο Ανδρέα, 700 στη Μαλακάσα).
Στην Κεντρική Ελλάδα βρίσκονται συνολικά 1.102 πρόσφυγες και μετανάστες (Θερμοπύλες 260, Τρίκαλα 200, Λάρισα 400, Αλμυρός 242).
Στη Βόρεια Ελλάδα καταμετρήθηκαν συνολικά 22.042 άνθρωποι. Αναλυτικά, στη Δράμα βρίσκονται 535 πρόσφυγες και μετανάστες, στο Χέρσο Κιλκίς 3.640, στο Πολύκαστρο Νέας Καβάλας 3.370, στη Νέα Καρβάλη Καβάλας 709, στην Ελευθερούπολη δήμου Παγγαίου 210, στην Κοζάνη 413, στα Διαβατά 2.003, στην Ειδομένη εντός camp 12.000 και στην Κόνιτσα 162.

nisia
attiki

ΔΗΜΟΦΙΛΗ