ΚΟΣΜΟΣ

Θρίλερ στις Βρυξέλλες: Νεκρός ένας καταζητούμενος, άλλοι δύο καταδιώκονται

Θρίλερ στις Βρυξέλλες: Νεκρός ένας καταζητούμενος, άλλοι δύο καταδιώκονται
REUTERS/Yves Herman

Ένας νεκρός σε ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία είναι ο απολογισμός από το πολύωρο θρίλερ που διαδραματίστηκε την Τρίτη στις Βρυξέλλες και έλαβε διαστάσεις ανθρωποκυνηγητού στους δρόμους των προαστίων τις βελγικής πρωτεύουσας.

Οι πληροφορίες από το Βέλγιο έκαναν λογο για καταδίωξη άλλων δύο ατόμων που θεωρούνταν ότι είχαν σχέση με τις τρομοκρατικές επιθέσεις του περασμένου Νοεμβρίου στο Παρίσι.

Όμως, μετά από πέντε ώρες αστυνομικών επιχειρήσεων, στις οποίες συμμετέχουν και Γάλλοι αστυνομικοί, οι αρχές επέτρεψαν σε κατοίκους και μαθητές του νοτίου προαστίου Forest να επιστρέψουν στα σπίτια τους, σύμφωνα με τους ρεπόρτερ του πρακτορείου Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι η αστυνομία της πρωτεύουσας είχε απαγορεύσει την κυκλοφορία στις περιοχές όπου εξελισσόταν το ανθρωποκυνηγητό με την παρουσία ελικοπτέρων. Μάλιστα, είχε ζητηθεί από τους μαθητές των σχολείων να παραμείνουν υποχρεωτικά στα σχολικά συγκροτήματα, από τα οποία απομακρύνθηκαν αργότερα συνοδεία αστυνομικών.

Tα βελγικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για τέσσερις τραυματίες αστυνομικούς, ενώ -σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik- ο ένας από τους τραυματίες αστυνομικούς έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση

Όπως μεταδίδει το BBC, που επικαλείται γαλλικές αστυνομικές πηγές, ο νεκρός ύποπτος δεν είναι o βασικός καταζητούμενος για την τρομοκρατική επίθεση στον Παρίσι, Σαλάχ Αμπντεσλάμ.

Τι είπε ο Βέλγος πρωθυπουργός

Όπως μετέδωσε το CNN νωρίτερα, σε εξέλιξη συνεχίζει να βρίσκεται μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση στις Βρυξέλλες, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν από λίγο, μερικές ώρες αφότου τέσσερα μέλη των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, ανάμεσά τους και μια Γαλλίδα αστυνομικίνα, τραυματίστηκαν ελαφρά σε μια έφοδο.

Ο Μισέλ δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για την επιχείρηση, η οποία άρχισε περί τις 14:00 τοπική ώρα (15:00 ώρα Ελλάδας), ενώ δεν επιβεβαίωσε, ούτε διέψευσε, την πληροφορία που μετέδωσαν βελγικά ΜΜΕ περί του ότι ένας ύποπτος σκοτώθηκε και δύο διαφεύγουν τη σύλληψη.

Συναρμόδιοι υπουργοί του Βελγίου είπαν στην ίδια συνέντευξη Τύπου ότι τα δύο από τα τέσσερα στελέχη των υπηρεσιών επιβολής του νόμου πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο όπου είχαν διακομιστεί, ενώ επισήμαναν πως η έφοδος στις Βρυξέλλες, η οποία συνδέεται με τις έρευνες για τις επιθέσεις που διέπραξαν ισλαμιστές την 13η Νοεμβρίου στο Παρίσι, δεν αναμενόταν να οδηγήσουν σε σημαντικές αποκαλύψεις. Η παρουσία γαλλικών δυνάμεων στον τόπο όπου έγινε η έφοδος ήταν συμπτωματική, υποστήριξε ο ένας από τους υπουργούς. Ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης Κουν Χέενς επιβεβαίωσε πως τραυματίστηκε μια Γαλλίδα αστυνομικίνα. Σύμφωνα με την εισαγγελία των Βρυξελλών, εναντίον των αστυνομικών άνοιξε πυρ ένας ύποπτος οπλισμένος με ένα «πολεμικό όπλο», ένα τουφέκι εφόδου «τύπου Καλάσνικοφ».

Το χρονικό της επιχείρησης

Όλα ξεκίνησαν όταν αστυνομικοί επιχείρησαν να εισβάλουν σε σπίτι, στην περιοχή Φόρεστ των Βρυξελλών, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στο Μόλενμπεκ. Η επιχείρηση αυτή έγινε στο πλαίσιο των ερευνών για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, στις 13 του περασμένου Νοεμβρίου.

Με την έφοδο της αστυνομίας, άρχισαν να ακούγονται πυροβολισμοί και σύμφωνα με τις βελγικές αρχές τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια δύο διαφορετικών συμβάντων με ανταλλαγή πυρών, μέσα στο ίδιο κτίριο. Παρά την επίσημη ενημέρωσή της για τα τεκταινόμενα, η βελγική αστυνομία δεν προέβη σε κανένα σχόλιο σχετικά με τη σοβαρότητα των τραυματιμών των εκπροσώπων της.

Οι δράστες διέφυγαν της σύλληψης και αμέσως ξεκίνησε το δεύτερο σκέλος της επιχείρησης για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους. Σε αυτό συμμετέχουν τόσο ελικόπτερο της αστυνομίας, όσο και Γάλλοι αστυνομικοί, σύμφωνα τουλάχιστον με ενημέρωση από το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.

Όπως επισημαίνουν δημοσιεύματα η έφοδος της βελγικής αστυνομίας σημειώθηκε κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό Vorst-Zuid που βρίσκεται νοτιοδυτικά του κέντρου των Βρυξελλών.

Η γύρω περιοχή έχει αποκλειστεί, ενώ όπως αναφέρει το δίκτυο RTL, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες «υπάρχουν περίπου είκοσι οχήματα της αστυνομίας. Θωρακισμένα οχήματα έχουν φτάσει στο σημείο, όλοι οι αστυνομικοί φέρουν όπλα». Στις έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών συμμετέχει και ελικόπτερο της αστυνομίας, ενώ όπως έγινε γνωστό από το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, Γάλλοι αστυνομικοί συνδράμουν στο έργο των Βέλγων συναδέλφων τους, προφανώς λόγω και της σύνδεσης της επιχείρησης με τις τρομοκρατικές επίθέσεις της 13ης Νοεμβρίου του 2016.

brussels1


Πηγή: Reuters

Η εφημερίδα La Dernière Heure, από την πλευρά της, υποστηρίζει σε δημοσίευμα ότι το όπλο που χρησιμοποιήθηκε από τους δράστες ήταν τύπου Καλάσνικοφ, όπως και τα όπλα που είχαν χρησιμοποιήσει οι τρομοκράτες στο Παρίσι.

brussels2


Πηγή: Reuters

Στο βίντεο που βρίσκεται στην αρχή του άρθρου μπορείτε να δείτε το αποκλειστικό ρεπορτάζ του CNN Greece και της Μαρίας Καρχιλάκη που είχε βρεθεί στο ελληνικό καφενείο του Μόλενμπεκ, όπου και σύχναζαν ο καταζητούμενος για τις επιθέσεις στο Παρίσι, Σαλάχ Αμπντεσλάμ και ο «εγκέφαλος» των επιθέσεων, Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ.

Υπενθυμίζεται ότι 153 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε έξι «τυφλά» τρομοκρατικά χτυπήματα που σημειώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής 13 Νοεμβρίου 2015 στη γαλλική πρωτεύουσα.

Πίσω από τις επιθέσεις που σημειώθηκαν έξω από το Stade de France κατά τη διάρκεια του αγώνα Γαλλία-Γερμανία, σε ένα εστιατόριο, σε ένα μπαρ, σε πιτσάρια και σε συναυλία στο Μπατακλάν (και ακόμα άλλα δύο περιστατικά σε δρόμους), ήταν το Ισλαμικό Κράτος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ