ΚΟΣΜΟΣ

Ενώπιον του δικαστηρίου ο Ολλανδός ακροδεξιός Γκερτ Βίλντερς

Ενώπιον του δικαστηρίου ο Ολλανδός ακροδεξιός Γκερτ Βίλντερς

Εν μέσω ανόδου της αντιμεταναστευτικής ρητορικής στην Ευρώπη, η δίκη του Ολλανδού βουλευτή Γκέρτ Βίλντερς ο οποίος κατηγορείται για ρητορεία μίσους, αναμένεται να επαναπροσδιορίσει τα όρια μεταξύ της ελευθερίας της έκφρασης και της υποκίνησης μίσους στην Ολλανδία.

Ο ακροδεξιός βουλευτής Γκέρτ Βίλντερς εμφανίστηκε ενώπιον του δικαστηρίου την Παρασκευή. Δεν είναι η πρώτη δίκη του διαβόητου πολιτικού, ο οποίος είχε αθωωθεί από την κατηγορία προσβολής του Ισλάμ, το 2011.
Οι πρόσφατες κατηγορίες που βαρύνουν τον Βίλντερς βασίζονται σε σχόλια που είχε κάνει εναντίον Μαροκινών μεταναστών πριν και μετά από την προεκλογική εκστρατεία του 2014.

Ο πολιτικός που είναι γνωστός για τις ακραίες θέσεις του απέναντι στην μετανάστευση, τότε είχε απευθύνει ρώτημα στους οπαδούς του, αν επιθυμούν περισσότερους ή λιγότερους Μαροκινούς στην χώρα. Ενώ το κοινό φώναζε «Λιγότερους! Λιγότερους!», εκείνος σχολίασε με νόημα «Θα το φροντίσουμε», όπως αναφέρεται στην δικογραφία.

Στην ασφυκτικά γεμάτη δικαστική αίθουσα, ο εισαγγελέας περιέγραψε το σχόλιο του Βίλντερς «με ακρίβεια ενορχηστρωμένο και στοχευμένο».

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, αυτή η υπόθεση επαναφέρει στο προσκήνιο τα θέματα της κατάργησης των διακρίσεων και το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης.

Η σημασία της ελευθερίας της έκφρασης είναι μεγάλη. Είναι ένα από τα κύρια συσταικά της δημοκρατικής κοινωνίας μας, όπως η ελευθερία της έκφρασης δεν είναι απόλυτη

Ο συνήγορος του Βίλντερς δήλωσε πως ο πελάτης του στερείται το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης που είναι, όπως λέει, το τελευταίο καταφύγιο ενός πολιτικού. Ο βουλευτής βρίσκεται υπό 24ωρη προστασία από σωματοφύλακες λόγω συνεχών απειλών κατά της ζωής του.
Οι υποστηρικτές του Βίλντερς πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από την δικαστική αίθουσα, φορώντας μπλουζάκια που έγραφαν «Βίλντερς για Πρόεδρος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ