ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ξεπερνούν τα 80 τα θύματα των επιθέσεων αυτοκτονίας το 2016

Τουρκία: Ξεπερνούν τα 80 τα θύματα των επιθέσεων αυτοκτονίας το 2016
REUTERS / UMIT BEKTAS

Περισσότεροι από 80 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε τέσσερις επιθέσεις αυτοκτονίας το 2016 στην Τουρκία, η οποία αντιμετωπίζει πολλαπλές απειλές ασφάλειας, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στα σύνορά της.

Η Τουρκία συμμετέχει επίσης στον υπό τις ΗΠΑ διεθνή συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους που δραστηριοποιείται στο Ιράκ, αλλά και στη Συρία.

Παράλληλα, η Τουρκία διεξάγει πολεμικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων μαχητών στα νοτιοανατολικά σύνορά της, μετά την κατάρρευση -τον περασμένο Ιούλιο- συμφωνίας εκεχειρίας, η εφαρμογή της οποίας τηρήθηκε για 2,5 χρόνια. Η σημερινή κατάσταση έχει προκαλέσει το πιο άγριο ξέσπασμα βίας, από τη δεκαετία του '90.

Οι τελευταίες βομβιστικές επιθέσεις έχουν προκαλέσει προβληματισμό για την ικανότητα της Τουρκίας να προστατευτεί από την εξάπλωση των πολεμικών απειλών στο έδαφος της Συρίας, αλλά και στις κουρδικές περιοχές.

Μία οργάνωση προσκείμενη στο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) έχει αναλάβει την ευθύνη για τις δύο πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα στην Άγκυρα, που κόστισαν τη ζωή 66 ανθρώπων.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η Τουρκία θεωρεί ότι η κλιμάκωση της βίας από το κουρδικό στοιχείο πυροδοτείται από τις νίκες των Κούρδων μαχητών στις βόρειες περιοχές της Συρίας.

Ένας Τούρκος, μέλος του Ισλαμικού Κράτους είναι υπεύθυνος για τη χθεσινή βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, που κόστισε τη ζωή σε τρεις Ισραηλινούς και έναν Ιρανό, ενώ τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό των Εσωτερικών, Εφκάν Αλά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ