ΚΟΣΜΟΣ

Απορρίπτει η Βουλγαρία τον αμερικανικό «συναγερμό» για τρομοκρατική απειλή

Απορρίπτει η Βουλγαρία τον αμερικανικό «συναγερμό» για τρομοκρατική απειλή
Βουλγαρία (φωτογραφία αρχείου) EPA/ VASSIL DONEV

Απέρριψε η βουλγαρική κυβέρνηση την προειδοποίηση της αμερικανικής πρεσβείας προς τους αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν πολυσύχναστο κόμβο των μέσων μαζικής μεταφοράς στη βουλγαρική πρωτεύουσα, εξαιτίας μιας "πιθανής απειλής" κατά μιας αδιευκρίνιστης γραμμής λεωφορείου της Σόφιας, και σημείωσε ότι δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη απειλή.

Η προειδοποίηση αυτή έγινε δύο ημέρες μετά τις επιθέσεις καμικάζι του Ισλαμικού Κράτους με τουλάχιστον 31 νεκρούς στις Βρυξέλλες, όπου βρίσκονται οι έδρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Σε ανακοίνωση που ανήρτησε αργά χθες στο Facebook, η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Σόφια αναφέρει ότι είχε πληροφορίες για μια "πιθανή απειλή κατά μιας αδιευκρίνιστης γραμμής λεωφορείου ή γραμμές λεωφορείου κοντά στο Hotel Pliska", σε μια από τις κύριες λεωφόρους της Σόφιας, χωρίς να διευκρινίζονται περισσότερες λεπτομέρειες.

Ωστόσο η βουλγαρική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη πληροφορία για την περιοχή αυτή, που είναι γνωστή ατύπως για χρόνια ως Hotel Pliska, και υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τους κατοίκους ή τους επισκέπτες.

Η Σόφια σημείωσε εξάλλου ότι η προειδοποίηση αυτή προέκυψε από μια προσωπική πικρία σε σχέση με μια ερωτική σχέση.

«Ο τρόπος που αποκάλυψαν οι Αμερικανοί διπλωμάτες την πληροφορία αυτή, την οποία εξασφάλισαν από τους Βούλγαρους συναδέλφους τους, είναι απολύτως απαράδεκτος και ακατάλληλος», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ.

«Θέλω να διαβεβαιώσω τους Βούλγαρους πολίτες ότι το κράτος διερευνά οποιαδήποτε ένδειξη για μια απειλή προς τους πολίτες και δεν θα απέκρυπτε κάτι τέτοιο από το κοινό αν υπήρχε ο παραμικρός κίνδυνος για τη ζωή και την υγεία», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ