ΚΟΣΜΟΣ

Τριγμούς στο πολιτικό σύστημα της Γερμανίας προκαλεί το προσφυγικό

Τριγμούς στο πολιτικό σύστημα της Γερμανίας προκαλεί το προσφυγικό
Οι Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και Άγκελα Μέρκελ στην γερμανική Βουλή REUTERS/Hannibal Hanschke

Τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ προκαλεί το προσφυγικό με κορυφαία στελέχη να κατηγορούν ανοιχτά ο ένας τον άλλος για κακό χειρισμό, ανικανότητα, και έλλειψη πολιτικής βούλησης.

Την Παρασκευή, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής του SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ παραδέχτηκε ότι οι εσωτερικές διαφωνίες "απειλούν την βιωσιμότητα της Κυβέρνησης".

Τις προηγούμενες ημέρες, ο επικεφαλής του CSU, Χόρστ Ζέεχοφερ, είχε κριτικάρει την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, ασκώντας της πιέσεις για αλλαγή στρατηγικής στον χειρισμό της προσφυγικής κρίσης. Ο Βαυαρός πρωθυπουργός έθεσε την καγκελάριο ενώπιον ενός διλήμματος: Αν η Μέρκελ μέχρι την Κυριακή δεν ικανοποιήσει το αίτημα του για τον περιορισμό της ροής προσφύγων, "θα σκεφτούμε τι επιλογές έχουμε," όπως είπε.

Η αντιπαράθεση τώρα έχει περάσει στο επόμενο επίπεδο, με όλο και περισσότερα στελέχη του CDU και του SPD να παίρνουν ξεκάθαρη θέση.

"Αυτή η μορφή του αμοιβαίου εκβιασμού και κατάχρησης είναι άνευ αξίας και απλά ανεύθυνη," δήλωσε ο επικεφαλής του SPD Γκάμπριελ, σε συνέντευξη στο Spiegel Online.

"Η διαμάχη μεταξύ Ζεεχόφερ και Μέρκελ σε φυσιολογικούς καιρούς θα ήταν παράξενη," δήλωσε ο ίδιος και συμπλήρωσε "Δεδομένων των μεγάλων προκλήσεων της χώρας μας λόγω της μεγάλης εισροής προσφύγων, και της διαμάχης μεταξύ CDU - CSU απειλείται η βιωσιμότητα της κυβέρνησης."

Την ίδια στιγμή επικριτικός εμφανίστηκε ο Επίτροπος της ΕΕ, Έτιγκερ απέναντι στο Ζεεχόφερ, με δηλώσεις του στην Rheinische Post: "Το να αμφισβητούμε την συνεργασία του μεγάλου συνασπισμού και να απειλούμε με τελεσίγραφα, δεν είναι σωστό", είπε ο Έτινγκερ και εγκάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν ενότητα.

"Βλέπουμε σε πολλές χώρες της ΕΕ, μια στροφή προς την δεξιά πολιτική, οι δεξιοί λαϊκιστές κερδίζουν έδαφος στην κοινή γνώμη. Η γερμανική κυβέρνηση αποτελεί για εμάς μια δύναμη ευθύνης", είπε και πρόσθεσε "Άλλη μια κλιμάκωση της έντασης εντός του κυβερνητικού συνασπισμού δεν βοηθά".

Το CDU/CSU σημειώνει συνεχώς πτώση στη δημοτικότητά του τις τελευταίες εβδομάδες, με μια δημοσκόπηση της Forsa να του δίνει 36% στην πρόθεση ψήφου, το χαμηλότερο ποσοστό εδώ και τρία χρόνια.
Αντίθετα αύξηση παρουσιάζει το αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ