ΚΟΣΜΟΣ

Νεαρές Γαλλίδες «πιάνονται» στα δίχτυα της τζιχάντ

Νεαρές Γαλλίδες «πιάνονται» στα δίχτυα της τζιχάντ
Κορίτσι που φορά χιτζάμπ (φωτογραφία αρχείου) EPA/AKHTAR SOOMRO

Η ιστορία της στρατολόγησης νεαρών κοριτσιών στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους «ξετυλίγεται» μέσα από τις αφηγήσεις έφηβων Γαλλίδων, όπως προκύπτει από τις ανακρίσεις τους από τις αρχές και τις έρευνες στο περιεχόμενο των μηνυμάτων τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής Le Monde το οποίο αναδημοσιεύουν σήμερα τα Νέα, αυτά τα κορίτσια είναι ένα μικρό δείγμα από τις εκατοντάδες έφηβες που έχουν τραβήξει την προσοχή των γαλλικών αρχών, λόγω του προσηλυτισμού τους στο σκληροπυρηνικό Ισλάμ.

Συνολικά 867 έφηβες απασχολούν τις αρχές, ενώ 218 Γαλλίδες, 51 εκ των οποίων ανήλικες, ταξίδεψαν στη Συρία, αφού πείσθηκαν από τους διαδικτυακούς προπαγανδιστές του Ισλαμικού Κράτους, που τους υπόσχονταν ακόμα και γάμο.

Πρόκειται για κορίτσια, ηλικίας 14 έως 19 ετών, με καταγωγή από διαφορετικές περιοχές της Γαλλίας, παιδιά οικογενειών μεσαίας τάξης, ελάχιστα ή καθόλου θρησκευόμενων, που γνωρίστηκαν μέσω Facebook, πέρασαν πολλές ώρες συζητώντας και σχεδιάζοντας ακόμα και επίθεση, αλλά δεν συναντήθηκαν ποτέ.

Ο κρίκος που τις συνέδεσε ήταν οι στρατολόγοι του Ισλαμικού Κράτους και έπειτα από μήνες συζητήσεων και αναλύσεων γύρω από το σκληροπυρηνικό Ισλάμ, μία από αυτές έφυγε για τη Συρία για να παντρευτεί, ενώ άλλες τρεις, που επίσης είχαν εκδηλώσει την επιθυμία να φύγουν από τη Γαλλία, αλλά αντιμετώπιζαν δυσκολίες στο να το κάνουν πράξη, ήθελαν να πραγματοποιήσουν επίθεση εντός της γαλλικής επικράτειας.

6128839

Πηγή: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH (φωτογραφία αρχείου)

Συγκλονιστική είναι η ιστορία της 14χρονης Λεά, αλγερινής καταγωγής, που τον Ιούνιο του 2014 έφυγε από το σπίτι της και έπειτα από πολυήμερο ταξίδι έφτασε στα τουρκοσυριακά σύνορα. Από εκεί ένας άνδρας την οδήγησε στη Ράκα, όπου την υποδέχτηκε ο μελλοντικός της σύζυγος, οκτώ χρόνια μεγαλύτερός της. Στο σημείωμα που είχε αφήσει στους γονείς της, η Λεά έγραφε:«Έφυγα για μια άγια χώρα, όπου θα αναστηθούμε τη μέρα της ανάστασης. Έφυγα γιατί εμένα η ευτυχία μου είναι να κάνω τη θρησκεία ζωή μου, χωρίς περιορισμούς. Γιατί ο μπαμπάς δεν θέλει το τζιλμπάμπ και δεν με αφήνετε να σταματήσω το σχολείο».

Οι αρχές προσήγαγαν τον περασμένο Αύγουστο τις τρεις κοπέλες, το τρομοκρατικό σχέδιο των οποίων δήλωνε οργή προς τη Γαλλία και τους Εβραίους, εγκληματικές παρορμήσεις και αυτοκτονικές τάσεις. Όπως φαίνεται από τα SMS που αντάλλαζαν, η μία από αυτές μπορεί να μην γνώριζε τι είναι καμικάζι, όταν όμως η φίλη της της εξήγησε, δήλωσε πρόθυμη να ανατιναχθεί στο όνομα του Ισλάμ.

Αρχικά τα τρία κορίτσια, υποκινούμενα από μία τέταρτη κοπέλα, τη Βανεσά, σκέφτονταν να ανατιναχθούν στον Πύργο του Άιφελ, αλλά μετά έβαλαν στόχο μια εβραϊκή συνοικία στη Λυών, ενώ μία από αυτές πρότεινε να χρησιμοποιήσουν και την καραμπίνα του πατέρα της. «Δεν θεωρώ ότι λέω κάτι ακραίο. Θεωρώ ότι το να σκοτώσεις στο όνομα του Αλλάχ και να πεθάνεις ως μάρτυρας, είναι φυσιολογικές πράξεις για τη θρησκεία μου», δήλωσε η μία εκ των τριών, η Καμίλ.

13285639

Πηγή:EPA/ Abir Sultan (φωτογραφία αρχείου)

Η δεύτερη της παρέας, η Φατιμά, δήλωσε ότι πρότυπό της είναι ο Μοχάμεντ Μερά, ο Γαλλοαλγερινός που σκότωσε επτά ανθρώπους σε εβραϊκό σχολείο της Τουλούζης το 2012.

Την ίδια άποψη διατύπωσε και η τρίτη, η Ζουλιέτ, παραδεχόμενη ότι έκλαψε την ημέρα που σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικών ο Μερά. Ανατριχιαστική η απάντησή της όταν ρωτήθηκε αν έχει δει βίντεο με αποκεφαλισμούς από τον ISIS. «Δεν το απολαμβάνω κιόλας, αλλά δεν με σοκάρουν. Είδα το βίντεο του αμερικανού δημοσιογράφου που του έκοψαν τον λαιμό, έμοιαζε με κινούμενο σχέδιο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ