ΚΟΣΜΟΣ

Δολοφονία φρουρού σε πυρηνικό εργοστάσιο και κλοπή του πάσου εισόδου

Δολοφονία φρουρού σε πυρηνικό εργοστάσιο και κλοπή του πάσου εισόδου
O πυρηνικός σταθμός του Τιχάνζ, ο δεύτερος μεγαλύτερος του Βελγίου είχε εκκενωθεί από το μη απαραίτητο προσωπικό την ημέρα των επιθέσεων στις Βρυξέλλες REUTERS/Vincent Kessler

Δύο ημέρες μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και σε ένα κατάμεστο μετρό με θύματα 31 άτομα και εκατοντάδες τραυματίες, ένας φρουρός ασφαλείας που εργαζόταν σε ένα βελγικό πυρηνικό εργοστάσιο δολοφονήθηκε και το πάσο εισόδου στο εργοστάσιο εκλάπη, όπως αναφέρουν σήμερα βελγικά μέσα ενημέρωσης.

Η γαλλόφωνη εφημερίδα Derniere Heure (DH) ανέφερε ότι το πάσο εισόδου στο πυρηνικό εργοστάσιο του φρουρού απενεργοποιήθηκε μόλις έγινε γνωστό ότι πυροβολήθηκε στην περιοχή του Σαρλερουά.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε πως δεν είναι σε θέση να σχολιάσει το περιστατικό αφού οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Αξιωματούχος από την βελγική εισαγγελία πάντως διέψευσε ότι εκλάπη το πάσο του φρουρού και αρνήθηκε ότι υπάρχει οποιαδήποτε σχέση με την τρομοκρατία.

Σε μια χώρα που βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού μετά τις επιθέσεις της περασμένης Τρίτης, η πληροφορία αυτή εγείρει φόβους για την πιθανότητα μαχητές του ISIS να επιδιώκουν την πρόσβαση σε πυρηνικά υλικά ή να σχεδιάζουν επίθεση σε πυρηνικά εργοστάσια.

Την Πέμπτη, η DH είχε δημοσιεύσει την πληροφορία ότι οι βομβιστές αυτοκτονίας αρχικά σχεδίαζαν επίθεση σε πυρηνικό εργοστάσιο, όμως αναγκάστηκαν στη συνέχεια, λόγω της σύλληψης του Αμπντεσλάμ, να επιταχύνουν την εφαρμογή του πλάνου τους και να εξαπολύσουν επιθέσεις στην πόλη των Βρυξελλών.

Μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, οι αρχές είχαν βρει ένα βίντεο παρακολούθησης ενός αξιωματούχου που σχετιζόταν με την πυρηνική βιομηχανία της χώρας, μετά από έρευνα σε διαμέρισμα.

Το βίντεο, διάρκειας 10 ωρών, έδειχνε την είσοδο ενός σπιτιού στο βόρειο Βέλγιο και την άφιξη και αναχώρηση του διευθυντή του προγράμματος πυρηνικής έρευνας του Βελγίου.

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Πιθανές οι κυβερνοεπιθέσεις σε πυρηνικούς σταθμούς

Η απόκτηση του ελέγχου ενός πυρηνικού σταθμού από τζιχαντιστές θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί "πριν παρέλθουν πέντε χρόνια", αναγνώρισε σήμερα ο συντονιστής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενώ η ασφάλεια των βελγικών πυρηνικών εγκαταστάσεων αποτελεί αντικείμενο κριτικής.

"Δεν θα εκπλαγώ εάν πριν παρέλθουν πέντε χρόνια γίνουν απόπειρες να χρησιμοποιηθεί το ίντερνετ για τη διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών", με την απόκτηση μεταξύ άλλων του ελέγχου "του κέντρου διαχείρισης ενός πυρηνικού σταθμού, ενός κέντρου ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας ή της αλλαγής πορείας των σιδηροδρομικών γραμμών", εκτίμησε ο Ζιλ ντε Κερσόβ σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα La Libre Belgique.

"Κάποια στιγμή θα υπάρξει σίγουρα ένας τύπος" εντός του Ισλαμικού Κράτους "με διδακτορικό στην τεχνολογία πληροφοριών, ο οποίος θα είναι σε θέση να εισέλθει σε ένα σύστημα", εκτίμησε.

"Η αυξημένη γνώση των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στο πεδίο των βιοτεχνολογιών αποτελεί πραγματική απειλή για το μέλλον", σημείωσε.

Μετά τις επιθέσεις την Τρίτη στις Βρυξέλλες, έχουν ενισχυθεί τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τους δυο πυρηνικούς σταθμούς του Βελγίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ