Ιός Ζίκα: Πρώτο κρούσμα που μεταδόθηκε μέσω σεξουαλικής επαφής στη Χιλή
Ο ιός Ζίκα όπως φαίνεται μέσα από μικροσκόπιο (φωτογραφία αρχείου) - Πηγή: REUTERS/Centers for Disease Control/Handout via Reuters

Το πρώτο κρούσμα του ιού Ζίκα που μεταδόθηκε μέσω της σεξουαλικής επαφής επιβεβαίωσε η Χιλή.

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της χώρας, πρόκειται για μια 46χρονη γυναίκα, ο σύντροφος της οποίας προσβλήθηκε από τον ιό Ζίκα ενώ βρισκόταν στην Αϊτή.

Μέχρι στιγμής στη Χιλή έχουν επιβεβαιωθεί 10 κρούσματα του συγκεκριμένου ιού και πρόκειται για ανθρώπους που προσβλήθηκαν ενώ βρίσκονταν σε ταξίδια εκτός της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε την 1η Φεβρουαρίου κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο μετά το ξέσπασμα του ιού Ζίκα σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, επικαλούμενος την «πολύ μεγάλη υποψία» που υπάρχει για μια σχέση ανάμεσα στη μόλυνση από Ζίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και στα αυξημένα κρούσματα μικροκεφαλίας στα νεογέννητα.

Παρόλο που δεν έχει αποδειχθεί ότι ο Ζίκα προκαλεί μικροκεφαλία στα μωρά, προκύπτουν όλο και περισσότερα στοιχεία που υποδηλώνουν μια σχέση μεταξύ των δύο.

Η Βραζιλία έχει επιβεβαιώσει περισσότερα από 900 κρούσματα μικροκεφαλίας σε μωρά και θεωρεί ότι τα περισσότερα από αυτά συνδέονται με την μόλυνση των μητέρων από τον ιό Ζίκα.

Υγειονομικοί αξιωματούχοι στις ΗΠΑ συστήνουν στις γυναίκες να περιμένουν τουλάχιστον 2 μήνες και στους άνδρες τουλάχιστον 6 προτού προσπαθήσουν να κάνουν παιδί μετά τη μόλυνσή τους από τον ιό Ζίκα.

Διαβάστε επίσης:

Kαι το μυελό των οστών μπορεί να πλήξει ο Ζίκα

Η Google στη μάχη κατά του Ζίκα

Αυξημένα μέτρα προφύλαξης συστήνει το ΚΕΕΛΠΝΟ για τον ιό Ζίκα

Εξαπλώνεται επικίνδυνα ο Ζίκα στη Βραζιλία


Διαβάστε επίσης

Σε διαθεσιμότητα 14 ιερείς στη Χιλή για «ακατάλληλη συμπεριφορά»

Βατικανό: Παραιτήσεις ρωμαιοκαθολικών επισκόπων στη σκιά των σεξουαλικών σκανδάλων

Πέθανε ο μεγαλύτερος άνθρωπος του κόσμου

Ταξίδι στην Ανταρκτική: Φώκιες, πιγκουίνοι και παγωμένη, εκθαμβωτική φύση