ΚΟΣΜΟΣ

Τα δελφίνια το νέο κρυφό όπλο του ναυτικού των ΗΠΑ

Τα δελφίνια το νέο κρυφό όπλο του ναυτικού των ΗΠΑ
REUTERS/Eric Gaillard

 Ομάδα Αμερικανών επιστημόνων του ναυτικού ερευνά τον τρόπο με τον οποίο θα καταστεί δυνατή η επικοινωνία με τα δελφίνια για να τα χρησιμοποιήσουν ως ανθυποβρυχιακούς ανιχνευτές.

Όσο προχωρούν οι έρευνες, τόσο περισσότερο εκπληκτικά πράγματα αποκαλύπτονται για τα συμπαθή αυτά ζώα. Ο εγκέφαλος τους είναι αρκετά ανεπτυγμένος και διδάσκονται ευκολότερα από τους πιθήκους, όπως απεδείχθη από πειράματα που έγιναν στις Παρθένες Νήσους. Μεταξύ τους συνεννοούνται με ηχητικά κύματα, παρόμοια με τον έναρθρο λόγο των ανθρώπων από πλευράς τελειότητας. Συλλαμβάνουν τις ομιλίες που μεταδίδονται με τα υδρόφωνα και απαντούν στις "διαταγές". Ακόμη μπορούν να μιμηθούν, κατά κωμικό τρόπο, φράσεις ολόκληρες, αναφέρει το δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου.

Η ακοή τους είναι εξαιρετικά ισχυρή, καθώς μπορούν να αντιληφθούν αντικείμενα που βρίσκονται μίλια μακριά, καλύτερα ακόμη και από τα σόναρ. Σπανίως κοιμούνται, ακούνε ταξιδεύοντας και μπορούν να παραμείνουν σε επιφυλακή και τις 24 ώρες του εικοσιτετραώρου. Το ζήτημα είναι το εξής: ή τα δελφίνια πρέπει να μάθουν τη γλώσσα των ανθρώπων ή οι άνθρωποι τη γλώσσα των δελφινιών.

Πριν από τους Αμερικανούς, οι Ρώσοι

Έγγραφo από το γραφείο Εθνικής Άμυνας, της ρωσικής ομοσπονδίας, αναφέρει ότι ο στρατός θέλει να χρησιμοποιήσει δελφίνια για κατασκοπευτικούς σκοπούς.

Συγκεκριμένα, αναζητούν πέντε ρινοδέλφινα, τρία αρσενικά και δύο θηλυκά. Άλλες ιδιαιτερότητες που πρέπει να έχουν είναι το μέγεθος τους να κυμαίνεται στα 2.3 με 2.7 μέτρα και η ηλικία τους να είναι 3 έως 5 ετών.

Ο στρατός διατίθεται να πληρώσει 5.000 δολάρια για κάθε ένα, με την προϋπόθεση να είναι “αρκετά δραστήρια”. Τα έγγραφα επίσης αναφέρουν ότι δεν πρέπει να έχουν σημάδια στο σώμα τους και να έχουν υγιή στοματική κοιλότητα, χωρίς σπασμένα δόντια ή τραυματισμένα, ενώ ο ρυθμός της αναπνοής τους να μην ξεπερνά τις τέσσερις αναπνοές, το λεπτό. Ανάμεσα στα αιτήματα, ορίζεται ότι τα δελφίνια πρέπει να έχουν αλιευθεί με την παρουσία ειδικών και να μεταφερθούν ανώδυνα, σε μπανιέρες γεμάτες με θαλασσινό νερό, σύμφωνα με τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ