ΚΟΣΜΟΣ

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Μονομερή κατάπαυση του πυρός ανακοίνωσε το Μπακού

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Μονομερή κατάπαυση του πυρός ανακοίνωσε το Μπακού
Μάχες στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ REUTERS/Nagorno-Karabakh Military Handout via Reuters

Μονομερή κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μετά τις πιο σημαντικές μάχες που έχουν σημειωθεί στην περιοχή αυτή από το τέλος του πολέμου πριν από 22 χρόνια, ανακοίνωσε το Αζερμπαϊτζάν, προσθέτοντας όμως ότι θα απαντήσει, αν οι δυνάμεις του δεχθούν επίθεση.

«Το Αζερμπαϊτζάν, δείχνοντας την καλή θέλησή του, αποφάσισε μονομερώς να παύσει τις εχθροπραξίες», ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας, προειδοποιώντας πάντως ότι, αν οι αρμενικές δυνάμεις δεν σταματήσουν «τις προκλήσεις τους, το Αζερμπαϊτζάν θα απελευθερώσει όλα τα κατεχόμενα από τους Αρμενίους εδάφη».

Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν μέτρησαν το Σάββατο τις απώλειές τους στις σφοδρές συγκρούσεις που άρχισαν την προηγούμενη νύχτα, κάνοντας λόγο για 18 αρμένιους στρατιώτες και 12 Αζέρους νεκρούς, ενώ κάθε πλευρά ανέφερε και την απώλεια ενός αμάχου. Το Αζερμπαϊτζάν παραδέχθηκε ότι ένα από τα ελικόπτερά του καταρρίφθηκε και υποστήριξε ότι τα στρατεύματά του πήραν τον έλεγχο πολλών υψωμάτων στρατηγικής σημασίας και ενός χωριού, κάτι που το Γερεβάν διέψευσε.

Οι συγκρούσεις αυτές είναι οι σφοδρότερες μετά την εκεχειρία του 1994, η οποία τερμάτισε τον πόλεμο, χωρίς όμως να υπάρξει επίλυση του προβλήματος, δηλαδή πού ανήκει αυτή η περιοχή, η οποία βρίσκεται στο Αζερμπαϊτζάν αλλά κατοικείται κυρίως από Αρμένιους.

«Οι αρμενικές δυνάμεις παραβίασαν την κατάπαυση του πυρός 130 φορές στη διάρκεια της νύκτας, βάλλοντας με όλμους, με εκτοξευτήρες βομβίδων και με πολυβόλα μεγάλου διαμετρήματος», ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν. «Τα πυρά προέρχονται τόσο από το αρμενικό έδαφος όσο και από το Ναγκόρνο Καραμπάχ που βρίσκεται υπό την κατοχή των Αρμενίων», διευκρίνισε και πρόσθεσε: «Ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν απάντησε».

Το αρμενικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι «οι μάχες συνεχίζονται σήμερα το πρωί στο νότο» του Καραμπάχ. «Οι Αζέροι επιχειρούν να επιτεθούν, αλλά απωθούνται. Η κατάσταση είναι τεταμένη, αλλά χωρίς πανικό», διαβεβαίωσε. «Το Αζερμπαϊτζάν επανέλαβε τους βομβαρδισμούς με πυροβολικό και άρματα μάχης εναντίον των θέσεών μας», ανακοίνωσε από την πλευρά του το «υπουργείο Άμυνας» του Καραμπάχ.

Η Ρωσία και η Δύση απηύθυναν έκκληση να σταματήσει το πυρ. Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε να υπάρξει «άμεση κατάπαυση του πυρός», ενώ ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι κάλεσε τις δύο πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση αυτή».

Οι αρμένιοι αυτονομιστές, με την υποστήριξη του Γερεβάν, πήραν τον έλεγχο αυτού του θυλάκου στις αρχές της δεκαετίας του 1990 έπειτα από έναν πόλεμο που προκάλεσε 30.000 νεκρούς και εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, κυρίως Αζέρους. Ο θύλακος του Ναγκόρνο Καραμπάχ κατοικείται πλέον κυρίως από Αρμενίους.

Παρά την υπογραφή το 1994 μιας κατάπαυσης του πυρός, δεν έχει υπογραφεί συνθήκη ειρήνης. Το Αζερμπαϊτζάν απειλεί κατά περιόδους να ανακαταλάβει δια της βίας την αυτονομιστική περιοχή --η οποία διεθνώς εξακολουθεί να αναγνωρίζεται ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν--, αν οι διαπραγματεύσεις δεν καταλήξουν σε αποτέλεσμα. Η Αρμενία, με την υποστήριξη της Μόσχας, εκτιμά από την πλευρά της ότι μπορεί να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε επίθεση.

Στήριξη Ερντογάν στο Αζερμπαϊτζάν

Ανοιχτά υπέρ του Αζερμπαϊτζάν τάχθηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ότι αφορά τη σύγκρουσή του με την Αρμενία γύρω από την περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, μετά τις μάχες που τις δύο τελευταίες ημέρες προκάλεσαν τον θάνατο 30 και πλέον νεκρών. «Προσευχόμαστε για να θριαμβεύουν οι αζέροι αδελφοί μας στις μάχες αυτές με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Θα υποστηρίξουμε το Αζερμπαϊτζάν μέχρι τέλους», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος, ο οποίος επισκέπτεται τις ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε επίσης την Ομάδα του Μινσκ, η οποία επιδιώκει μάταια για χρόνια, υπό την συμπροεδρία της Γαλλίας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ να βρει μια λύση στη σύγκρουση. «Αν η Ομάδα του Μινσκ είχε λάβει δίκαια και αποφασιστικά μέτρα, δεν θα συνέβαιναν αυτά τα πράγματα», δήλωσε, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η Τουρκία, η οποία έχει ισχυρούς πολιτιστικούς και γλωσσικούς δεσμούς με το Αζερμπαϊτζάν είναι βασικός σύμμαχος του Μπακού. Αντίθετα δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με την Αρμενία, λόγω της διαφοράς τους που αφορά τις μαζικές σφαγές Αρμενίων επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1915, τις οποίες το Γερεβάν χαρακτηρίζει γενοκτονία, κάτι που η Άγκυρα αρνείται να αναγνωρίσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ