ΚΟΣΜΟΣ

Σπάνιο μπλε διαμάντι πουλήθηκε για 28.000.000 ευρώ

Σπάνιο μπλε διαμάντι πουλήθηκε για 28.000.000 ευρώ
CNN International

Για 28.000.000 ευρώ πουλήθηκε σπάνιο μπλε διαμάντι, το οποίο είχε αποτελέσει στόχος ληστών και τους οποίους σταμάτησε η αστυνομία του Λονδίνου τελευταία στιγμή.

Ο πολύτιμος λίθος ονομάστηκε De Beers Millennium Jewel 4 και ο ειδικός στην εκτίμηση πολύτιμων λίθων Tobias Kormid περιγράφει ως μοναδικό φαινόμενο αυτό που συμβαίνει τώρα στην εν λόγω αγορά, καθώς τα μπλε διαμάντια σπάνε τα ρεκόρ το ένα μετά το άλλο.

Ο λίθος των 10.10 καρατίων βγήκε στο σφυρί σήμερα από τον οίκο Sotheby’s στο Χονγκ Κονγκ και λέγεται ότι είναι το μεγαλύτερο «Oval Fancy Vivid» μπλε διαμάντι που έχει ποτέ εμφανιστεί σε δημοπρασία. Έχοντας πουληθεί για 28 εκατομμύρια ευρώ, το πετράδι πλέον κατέχει το ρεκόρ για το ακριβότερο διαμάντι που έχει ποτέ πουληθεί στην Ασία.

Ακολουθούν πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τον λίθο

1. Ήταν μέρος της μεγαλύτερης ληστείας πολύτιμων λίθων που έχει γίνει ποτέ, σχεδόν δηλαδή

Το πετράδι παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο το 2000 ως μέρος της έκθεσης Millenium Jewels, όπου και τράβηξε τα βλέμματα μίας τοπικής συμμορίας ληστών.

Έτσι ακολούθησε μία απόπειρα ληστείας την οποία τελικά σταμάτησε η αστυνομία.

Αν η ληστεία ήταν επιτυχής, οι κλέφτες θα είχαν φύγει με 265 εκατομμύρια ευρώ στα χέρια τους, σε μορφή πολύτιμων λίθων και αυτή θα κατέληγε στην μεγαλύτερη ληστεία διαμαντιών της ιστορίας.

2. Η βιομηχανία αυτή τη στιγμή έχει «εμμονή» με τα μπλε διαμάντια

Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, ένα φανταχτερό μπλε διαμάντι 12,03 καρατίων με όνομα Blue Moon πωλήθηκε για το επιβλητικό ποσό των 42.6 εκατομμυρίων ευρώ, δίνοντάς του τον τίτλο του πιο ακριβού πετραδιού που έχει πουληθεί ποτέ σε δημοπρασία.

Σύμφωνα με τον Kormid, τα ρεκόρ που καταγράφονται στις συγκεκριμένες πωλήσεις ανεβάζουν στα ύψη το ενδιαφέρον για τα μπλε διαμάντια, ωθώντας έτσι τους συλλέκτες πολύτιμων λίθων να πουλήσουν περισσότερα μπλε διαμάντια από ποτέ.

3. Είναι ακριβό λόγω του χρώματός του

Ο Kormid εξηγεί ότι «το κόκκινο είναι το σπανιότερο χρώμα των διαμαντιών, καθώς υπάρχουν μόνο 100 γνωστά καταγραμμένα κόκκινα διαμάντια στον κόσμο και τα μπλε έρχονται αμέσως μετά στην δεύτερη θέση σπανιότητας».

4. Αυτοί που διοργανώνουν την δημοπρασία πρέπει να προσέχουν να μην «κάψουν» τον λίθο

Η αξία ενός λίθου μπορεί να αυξηθεί η να μειωθεί ανάλογα με την διαχείριση του κατά την διάρκεια της δημοπρασίας. Σύμφωνα με τον Kormid μία πέτρα που είναι πολύ γνωστή, μπορεί να αναπτύξει κακή φήμη και ένα «στίγμα» για το πετράδι που είναι ανεπιθύμητο.

ble diamanti 2

«Η απόγνωση να πουλήσει κανείς ένα διαμάντι μειώνει την αξία του. Αν πιέζεται από τους δημοπράτες του και ακόμη δεν έχει βρει αγοραστή, τότε αυτό ονομάζεται «κάψιμο του λίθου». Οι άνθρωποι αρχίζουν να αναρωτιούνται «τι πηγαίνει στραβά με αυτό;» και «γιατί δεν έχει πουληθεί ακόμα;».

5. Το Fancy «ζωντανό» και το Vivid «Φανταχτερό» είναι κάτι περισσότερο από απλά επίθετα

To De Beers Millennium Jewel 4 περιγράφεται ως Fancy Vivid μπλε διαμάντι, δηλαδή ως Φανταχτερό Ζωντανό μπλε διαμάντι, αυτά τα επίθετα-ορολογίες χρησιμοποιούνται ως μέρος ενός συστήματος ταξινόμησης χρωμάτων που ενημερώνει τους ειδικούς διαμαντιών για την τεράστια αξία του λίθου.

«Μας επιτρέπεται να διαφοροποιήσουμε την αξία ενός μπλε διαμαντιού από ένα άλλο», δηλώνει ο Tobias Kormid. « Το φάσμα των ονομασιών εκτείνεται από Γαλάζιο, σε Φανταχτερό Γαλάζιο, Φανταχτερό Έντονο μπλε και ούτω καθεξής».

«Το Φανταχτερό Ζωντανό μπλε είναι ιδιαίτερα ξεχωριστό, περιγράφοντας την υψηλότερη δυνατή αξιολόγηση χρώματος για αυτό το διαμάντι»

Heists? Burning stones? 5 incredible facts about this $31.8m rare blue rock

By Zahra Jamshed, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ