ΚΟΣΜΟΣ

Απεργία πείνας και δίψας από την Ουκρανή πιλότο Νάντια Σαβτσένκο

Απεργία πείνας και δίψας από την Ουκρανή πιλότο Νάντια Σαβτσένκο
REUTERS TV

Η πιλότος της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας Νάντια Σαβτσένκο, που καταδικάστηκε από ρωσικό δικαστήριο σε κάθειρξη 22 χρόνων για συνέργεια σε φόνο, σταμάτησε σήμερα να δέχεται τροφή και υγρά, ώστε να ασκήσει πίεση στις ρωσικές αρχές για την επιστροφή της στην Ουκρανία.

Η απεργία πείνας και δίψας της Σαβτσένκο ήταν αναμενόμενη, όπως γράφει το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Η 34χρονη είχε ανακοινώσει ότι θα σταματούσε να λαμβάνει τροφή και νερό μόλις επιβεβαιωνόταν επίσημα η έναρξη της έκτισης της ποινής της, την οποία ανακοίνωσε χθες δικαστήριο του Ντονέτσκ, στη νοτιοδυτική Ρωσία.

Η Νάντια Σαβτσένκο, η οποία έχει γίνει εθνικό σύμβολο στην αντιπαράθεση της Ουκρανίας με τη Μόσχα, ξεκίνησε σήμερα την απεργία και απαίτησε την "άμεση επιστροφή της στην Ουκρανία", σύμφωνα με επιστολή που ανήρτησε στο Facebook ένας από τους δικηγόρους της, ο Μαρκ Φεϊγκίν.

Είχε κάνει απεργία πείνας για περισσότερες από 80 ημέρες από τον Δεκέμβριο του 2014 έως τον Μάρτιο του 2015. Στις αρχές Μαρτίου φέτος είχε σταματήσει να λαμβάνει τροφή και υγρά για επτά ημέρες.

Έπειτα από μία δίκη που διήρκεσε έξι μήνες και η οποία επιδείνωσε τις εντάσεις ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία, η Νάντια Σαβτσένκο καταδικάστηκε στις 22 Μαρτίου σε 22 χρόνια φυλάκιση. Η ρωσική δικαιοσύνη την έκρινε ένοχη για συνέργεια στη δολοφονία, τον Ιούνιο του 2014, δύο ρώσων δημοσιογράφων στην αυτονομιστική ανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με τη ρωσική δικαιοσύνη, η ουκρανή πιλότος είχε δώσει πληροφορίες για τη θέση των δύο δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν από πυρά όλμου, κατηγορίες τις οποίες η ίδια αρνείται καταγγέλλοντας ότι η δίκη της είναι "πολιτική".

Μετά την καταδίκη της οι ουκρανικές αρχές και ρωσικά ΜΜΕ αναφέρθηκαν στο ενδεχόμενο μιας ανταλλαγής κρατουμένων ανάμεσα στο Κίεβο και στη Μόσχα στο πλαίσιο της οποίας η Νάντια Σαβτσένκο θα επέστρεφε στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία, θα πρέπει να μεταφερθεί μέσα σε δέκα ημέρες από το κέντρο όπου κρατείται στη νότια Ρωσία σε ένα στρατόπεδο, εκτός εάν ανταλλαγεί ή απελαθεί στην Ουκρανία.

Στη διάρκεια της δίκης, ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο είχε δηλώσει έτοιμος να την ανταλλάξει με δύο φερόμενους ως πράκτορες των ρωσικών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών, που δικάζονται στο Κίεβο με την κατηγορία ότι πολέμησαν στο πλάι των αυτονομιστών.

Το Κρεμλίνο επαναβεβαίωσε χθες πως δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση όσον αφορά την κρατούμενη και πως καμία διαπραγμάτευση δεν διεξάγεται με τις ουκρανικές Aρχές για την τύχη της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ