ΚΟΣΜΟΣ

Ο «ένατος πλανήτης» απειλεί την ανθρωπότητα με εξαφάνιση

Ο «ένατος πλανήτης» απειλεί την ανθρωπότητα με εξαφάνιση
EUROKINISSI/ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ (Φωτό Αρχείου)

Ένας τεράστιος, μυστηριώδης «ένατος πλανήτης» στο ηλιακό μας σύστημα μπορεί να ήταν η αιτία για την εξαφάνιση των δεινοσαύρων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ενός επιστήμονα.

Μάλιστα, ο εν λόγω πλανήτης μπορεί να είναι υπεύθυνος για μαζικές εξαφανίσεις στον πλανήτη Γη, οι οποίες αποτελούν μέχρι και σήμερα απειλή για τον πλανήτη μας.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ισχυρίζεται ο Ντάνιελ Γουάιτμαϊρ, καθηγητής μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας, ο πλανήτης αυτός είναι πιθανό να είναι υπεύθυνος για την καταστροφική βροχή κομητών στη Γη.

Ο Γουάτμαιρ εξέφρασε την δική του εκδοχή για έναν ένατο πλανήτη, τον πλανήτη Χ, όπως τον αποκάλεσε, πριν από 30 χρόνια, σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature το 1985 και η οποία ενισχύεται σήμερα. Με ποιον τρόπο αυτός ο πλανήτης που βρίσκεται εκατοντάδες δις χιλιόμετρα μακριά, απειλεί τη Γη;

Όπως δημοσιεύει το Science Alert, σύμφωνα με την υπόθεση του Γουαιτμάιρ, πρόκειται για μια πολύ απλή διαδικασία. Βασικά, ο πλανήτης Χ βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, όπως κάθε τι άλλο στο ηλιακό μας σύστημα.

Αλλά κάθε 27 εκατομμύρια χρόνια, όπως λέει ο επιστήμονας, περνάει μέσα από τη ζώνη Kuiper, και μετακινεί μια δέσμη κομητών που κατευθύνονται προς τον Ήλιο. Η Γη πιάνεται στη μέση των “διασταυρούμενων πυρών” και με αυτό τον τρόπο προκαλείται μαζική εξαφάνιση.

Όπως τονίζει ο Γουάιτμαιρ, υπάρχουν αποδείξεις ότι η βροχή κομητών στη Γη, συμβαίνει κάθε 26 με 27 εκατομμύρια χρόνια.

Όπως αναφέρει το Science Alert, όχι μόνο αυτοί οι κομήτες θα χτυπούσαν τη Γη κατά μέτωπο, αλλά θα καίγονταν όσο πιο κοντά πλησίαζαν στον Ήλιο, με αποτέλεσμα να μειώσουν την ποσότητα φωτός που λαμβάνουμε.

Όπως επισημαίνει το περιοδικό, ενώ η υπόθεση του επιστήμονα βγάζει νόημα, δεν έχει ωστόσο επιβεβαιωθεί, και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα. Επιπλέον, υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις για το πόσο διαρκεί η υποτιθέμενη τροχιά του ένατου πλανήτη γύρω από τον Ήλιο - επιχείρημα που αποτελεί και τη βάση της υπόθεσης του Γουάιτμαιρ.

Διαβάστε επίσης:

Ένα βήμα πιο κοντά στην ανακάλυψη του «Ένατου Πλανήτη»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ