ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πάπας ανοίγει τις «θύρες» της εκκλησίας του

Ο Πάπας ανοίγει τις «θύρες» της  εκκλησίας του
REUTERS/Alessandro Bianchi

Ο πάπας Φραγκίσκος έσπρωξε με τους ώμους του τις βαριές θύρες της Καθολικής Εκκλησίας και τις άνοιξε σε όλους κηρύσσοντας ένα επίσημο μήνυμα αγάπης και αδελφοσύνης, αναγνωρίζοντας τη διαφορετικότητα.

Ο Ποντίφικας προέτρεψε ιερείς σε όλο τον κόσμο να ανοίξουν τις αγκαλιές τους σε ομοφυλόφιλους και λεσβίες, σε χωρισμένους Καθολικούς και όσους άλλους ανθρώπους ζουν σε "παράτυπες" για την Εκκλησία συνθήκες καλώντας στην κοινή λογική.

"Όταν πιστεύουμε ότι τα πάντα είναι άσπρο και μαύρο κλείνουμε το δρόμο προς την ευλογία και την εξέλιξη" σημειώνει στο 260 σελίδων επίσημο έγγραφο του "Περί Αγάπης στην Οικογένεια" ή "Amoris Laetitia" στα Λατινικά.

Ο πάπας Φραγκίσκος κάνει λόγο για "άδικη διάκριση" κατά των ομοφυλόφιλων ανδρών και γυναικών που χαρακτηρίζει "απαράδεκτη", ρίχνει τους τόνους στην παραδοχή εκ μέρους του Καθολικού κόσμου ότι η LGBT κοινότητα "διάγει βίο μέσα στην αμαρτία" και προτρέπει στους ιερείς να λειτουργούν σύμφωνα με τη δική τους διακριτική ευχέρεια απέναντι σε διαζευγμένους Καθολικούς με δεύτερο γάμο που επιθυμούν να λάβουν Θεία Κοινωνία.

Το μονοπάτι του Ιησού

2016 03 24T201019Z 1220687002 GF10000359293 RTRMADP 3 RELIGION EASTER POPE HOLYTHURSDAY

Το επίσημο έγγραφο που προσυπογράφει ο πάπας Φραγκίσκος έχει σημεία που ικανοποιεί φιλελεύθερους αλλά και συντηρητικούς. "Καταλαβαίνω όσους επιθυμούν μια πιο αυστηρή ποιμαντική κοινότητα που δεν επιτρέπει περιθώριο σύγχυσης. Ειλικρινά όμως πιστεύω ότι ο Ιησούς θέλει μια Εκκλησία που δίνει σημασία στην Αγάπη και την καλοσύνη απέναντι στην ανθρώπινη αδυναμία" γράφει.

Αν και στην πολυσέλιδη αποστολική προτροπή του επισημαίνει ότι η ένωση μεταξύ ανθρώπων του ίδιου φύλου δεν μπορεί να ισοδυναμεί με γάμο, τα media σχολιάζουν τη σημαντικότητα του εγγράφου που για πρώτη φορά στα χρονικά αναγνωρίζει τη διαφορετικότητα χωρίς το σύνηθες επικριτικό ύφος του παρελθόντος.

Ο πάπας Φραγκίσκος καλεί τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία να ανοίξει τις αγκαλιές της στις μονογονεϊκές οικογένειες, τους gay και τα ανύπαντρα ζευγάρια καθώς αντιλαμβάνεται την πολυπλοκότητα της κοινωνίας των ανθρώπων ενώ επιθυμεί από επισκόπους και ιερείς να καταλάβουν ότι κάθε χώρα ή περιοχή "μπορεί να αναζητήσει λύσεις που ταιριάζουν στην κουλτούρα, τι παραδόσεις και τις ανάγκες της εκάστοτε κοινωνίας".

Όσοι έχουν παρακολουθήσει το δημόσιο λόγο του Ποντίφικα τα τελευταία χρόνια δεν νιώθουν έκπληξη για όσα υπερασπίζεται. Άλλωστε πρόκειται για τον Πάπα που όταν ρωτήθηκε ποιά είναι η άποψη του για την ομοφυλοφιλία απάντησε "Ποιος είμαι εγώ για να κρίνω;"

"Δεν μας επιτρέπεται απλά να πούμε ότι όλοι όσοι ζουν σε οποιαδήποτε μη κανονική συνθήκη αμαρτάνουν θανάσιμα", γράφει αν και δεν αλλάζει το καθολικό δόγμα σχετικά με την ομοφυλοφιλία, το γάμο, τον έλεγχο των γεννήσεων ή τις αμβλώσεις. Επαναλαμβάνει στο έγγραφο του ότι ο γάμος μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας παραμένει για την Καθολική εκκλησία "η ανώτερη και ιδανικότερη ένωση" των πιστών της.

"Δεν υπάρχει στερεότυπο της ιδανικής οικογένειας παρά μάλλον ένας προκλητικός στη διαμόρφωση του ιστός που αποτελείται από πολλές διαφορετικές πραγματικότητες, με όλες τις χαρές, τις ελπίδες και τα προβλήματά τους", γράφει.

Περισσότερη Αγάπη, λιγότερη κριτική

2016 03 20T111409Z 1237931241 GF10000352849 RTRMADP 3 POPE PALMSUNDAY

"Κάθε πρόσωπο, ανεξάρτητα από το σεξουαλικό προσανατολισμό του, πρέπει να αντιμετωπίζεται με αξιοπρέπεια στο πρόσωπο του και με φροντίδα" υποστηρίζει ανάμεσα σε άλλα.

"Μερικές φορές ο τρόπος που παρουσιάζουμε τις χριστιανικές μας πεποιθήσεις συμβάλει στην καθιέρωση των προβληματικών καταστάσεων που ζούμε σήμερα", γράφει στο μήνυμα που απευθύνει σε περίπου 1,2 δισεκατομμύρια Ρωμαιοκαθολικούς σε όλο τον κόσμο -μια κοινότητα που υπερβαίνει τον μισό Χριστιανικό πληθυσμό του κόσμου στο σύνολο του σύμφωνα με το think tank της Ουάσιγκτον, Pew Research Center.

"Η νέα Αγάπη πρέπει να επιμένει να χορεύει προς το μέλλον με ασίγαστη ελπίδα" επισημαίνει σε μια λυρική στιγμή του.

Είναι δύσκολο να αλλάξεις την Καθολική Εκκλησία, ακόμη και αν είσαι ο Πάπας Φραγκίσκος σχολιάζει το CNN.

Pope to church: Be more accepting of gays, lesbians, divorced Catholics

ΔΗΜΟΦΙΛΗ