ΚΟΣΜΟΣ

Αυξάνεται με χάπι το προσδόκιμο ζωής κατά 10 χρόνια

Αυξάνεται με χάπι το προσδόκιμο ζωής κατά 10 χρόνια
Reuters

 Ελπίδες για μελλοντική αύξηση του προσδόκιμου ζωής με τη χορήγηση χαπιού, δίνει μια νέα έρευνα, που πραγματοποίησαν επιστήμονες του Ινστιτούτου Υγιούς Γήρανσης, του University College του Λονδίνου, του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ και του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας.

Συγκεκριμένα, ανακάλυψαν ότι η χορήγηση λιθίου σε μύγες, σε χαμηλές δόσεις, αύξησε από 16% έως 18% τον μέσο όρο των πειραματόζωων. Το λίθιο είναι ένα ελαφρύ μέταλλο που χρησιμοποιείται στην ψυχιατρική εδώ και 60 χρόνια, ως σταθεροποιητικό της διάθεσης και την πρόληψη της κατάθλιψης, παρότι ο ακριβής τρόπος με τον οποίο δρα το χημικό στοιχείο, δεν έχει γίνει πλήρως κατανοητός από τους γιατρούς, αναφέρει το δημοσίευμα του Independent.

Η επικεφαλής της έρευνας Λίντα Πάρτριτζ ανέφερε στο Cell Reports «Η αντίδραση που είδαμε στους οργανισμούς των μυγών με τη χορήγηση μικρής ποσότητας λιθίου, είναι εξαιρετικά ενθαρρυντική. Το επόμενο βήμα μας είναι να προσπαθήσουμε να κάνουμε πειράματα και σε άλλους οργανισμούς, με τελικό στόχο να αναπτύξουμε ένα φαρμακευτικό πλαίσιο για δοκιμές σε ανθρώπους».

Σύμφωνα με την έρευνα, το χάπι «απενεργοποιεί» την πρωτεΐνη γνωστή ως GSK-3, υπεύθυνη για τη μείωση της ζωής του ανθρώπου.
Οι ειδικοί, αν και δεν είναι σε θέση να προβλέψουν ακόμα, στο πρώιμο στάδιο που βρίσκονται, πότε θα είναι έτοιμοι να παρασκευάσουν την φόρμουλα, πιστεύουν ότι η επιμήκυνση του χρόνου ζωής των ανθρώπων θα έχει επιτευχθεί φαρμακευτικά, τα επόμενα δέκα χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ