ΚΟΣΜΟΣ

Panama Papers: Σχέδιο Σόιμπλε για την καταπολέμηση των φορολογικών παραδείσων

Panama Papers: Σχέδιο Σόιμπλε για την καταπολέμηση των φορολογικών παραδείσων
REUTERS

O υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναμένεται να προτείνει ένα σχέδιο «10 σημείων» που θα στοχεύει στην καταπολέμηση των φορολογικών παραδείσων, ιδίως με την κατάρτιση μιας ενιαίας «μαύρης λίστας» των φορολογικών παραδείσων, μετέδωσαν σήμερα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ βάσει του σχεδίου, που έφεραν στο φως της δημοσιότητας σήμερα οι εφημερίδες Handelsblatt και Die Welt, ο Σόιμπλε προτρέπει κάθε χώρα να εισαγάγει ένα μητρώο που θα βοηθάει στην αποκάλυψη εκείνων που κρύβονται πίσω από κάθε εταιρεία- βιτρίνα, χωρίς ωστόσο να στοχεύει στην απαγόρευσή τους.

Αυτού του είδους το μέτρο έχει ήδη αποφασιστεί στους κόλπους των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπενθυμίζει η Handelsblatt, ωστόσο ο Σόιμπλε θα επιθυμούσε «αυτά τα εθνικά μητρώα να εντάσσονται σε δίκτυα σε ολόκληρο τον κόσμο με συστηματικό τρόπο» σύμφωνα με το κείμενο αυτού του σχεδίου που φέρει τον τίτλο: «καταπολεμώντας αποφασιστικά την φοροδιαφυγή, την φοροαποφυγή και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος».

Επιπλέον προτείνει να καταρτιστεί μια διεθνής, ενιαία «μαύρη λίστα» όπου θα καταγράφονται οι χώρες οι οποίες δεν τηρούν τους κανονισμούς σε φορολογικά ζητήματα.

Προτείνει επίσης οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και οι δημοσιογράφοι να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα μητρώα όπως και οι φορολογικές αρχές.
Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, το σχέδιο εξετάζει μια σχεδόν κατάργηση της παραγραφής στην περίπτωση υποθέσεων φοροδιαφυγής: «εκείνοι που φοροδιαφεύγουν δεν θα μπορούν να καταφεύγουν στην παραγραφή» επισημαίνεται στο κείμενο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ