ΚΟΣΜΟΣ

Panama Papers: Αιφνιδιαστική εισαγγελική έρευνα στα γραφεία εταιρείας

Panama Papers:  Αιφνιδιαστική εισαγγελική έρευνα στα γραφεία εταιρείας
εισαγγελική έρευνα για τα Panama papers REUTERS/Carlos Jasso

Αιφνιδιαστική έρευνα στα γραφεία της δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca, στην Πόλη του Παναμά διενήργησε αργά το βράδυ της Τρίτης ο γενικός εισαγγελέας της χώρας, λίγες μέρες μετά τις αποκαλύψεις των Panama Papers.

Η Mossack Fonseca βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου των Panama Papers, το οποίο έχει φέρει σε δύσκολη θέση αρκετούς ηγέτες κρατών στον κόσμο και έχει ρίξει φως στον σκοτεινό κόσμο των offshore εταιρειών.

Οι εντυπωσιακές και γιγαντιαίες αποκαλύψεις των Panama Papers έφεραν στο φως δραστηριότητες πολιτικών, μεγιστάνων και επιχειρηματιών από όλο τον κόσμο, προκαλώντας «αναταράξεις» παγκοσμίως, εμπλέκοντας τα ονόματα ακόμη και πρωθυπουργών.

Ωστόσο, ένα ελάχιστο μόλις τμήμα των 11,5 εκατομμυρίων αρχείων που έχουν διαρρεύσει από τη δικηγορική εταιρεία του Παναμά «Mossack Fonseca» έχουν αποκωδικοποιηθεί κι έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.

Μέσα από τα Panama Papers αποδεικνύεται πως μια παγκόσμια βιομηχανία καθοδηγούμενη από τράπεζες-κολοσσούς, νομικές εταιρείες, δικηγορικά γραφεία και εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, διαχειρίζονται μυστικά τις περιουσίες των πλουσιότερων και διασημότερων προσωπικοτήτων: από πολιτικούς, αξιωματούχους της FIFA, απατεώνες και λαθρεμπόρους ναρκωτικών, μέχρι celebrities και επαγγελματίες αθλητές».

Όπως προκύπτει από τη δημοσιογραφική έρευνα στο Panama Papers περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων 140 πολιτικοί από 50 και πλέον χώρες, αρχηγοί κρατών, πρωθυπουργοί.

Διαβάστε επίσης:

Πώς το βερνίκι νυχιών βοήθησε στην αποκάλυψη των Panama Papers

Panama Papers: Πως οδήγησαν σε κατάσχεση ενός κλεμμένου Μοντιλιάνι αξίας 22 εκατομμυριών ευρώ

Αποκάλυψη - «βόμβα»: Όλη η λίστα των Panama Papers

Panama Papers: Προσπάθεια Κάμερον να καταλαγιάσει τις αντιδράσεις

Panama Papers: Σχέδιο Σόιμπλε για την καταπολέμηση των φορολογικών παραδείσων

Panama Papers: Δημοσιοποίησε τις φορολογικές του δηλώσεις ο Ντ. Κάμερον

Panama Papers: Για εμπλοκή Σόιμπλε κάνει λόγο το Spiegel

ΔΗΜΟΦΙΛΗ