ΚΟΣΜΟΣ

Αμπντεσλάμ: Διάψευση από τη BfV για τις δηλώσεις του επικεφαλής της

Αμπντεσλάμ: Διάψευση από τη BfV για τις δηλώσεις του επικεφαλής της
REUTERS/HANDOUT

Η γερμανική υπηρεσία Εσωτερικής Ασφαλείας (BfV) διέψευσε ότι ο επικεφαλής της δήλωσε σε γερμανούς βουλευτές πως ο Σαλά Αμπντεσλάμ είχε στην κατοχή του στοιχεία σχετικά με το γερμανικό κέντρο πυρηνικής έρευνας, Juellich.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο που επικαλείται σημερινό δημοσίευμα του ομίλου των γερμανικών εφημερίδων Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND), ο Αμπντεσλάμ είχε στην κατοχή του έγγραφα σχετικά με το Juellich, που βρέθηκαν στο διαμέρισμά του στο Μόλενμπεκ των Βρυξελλών.

Το κέντρο βρίσκεται κοντά στα βελγικά σύνορα και ραδιενεργά κατάλοιπα είναι αποθηκευμένα εκεί. Σε ανακοίνωσή του αναφέρεται ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για απειλή και ότι βρίσκεται σε επαφή με τις υπηρεσίες ασφαλείας και την αρχή πυρηνικής προστασίας.

Το δημοσίευμα επικαλείται πηγές της κοινοβουλευτικής επιτροπής ελέγχου, οι συνεδριάσεις της οποίας είναι απόρρητες. Οι πηγές δήλωσαν ότι ο Χανς-Γκέοργκ Μάασεν, επικεφαλής της υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφαλείας της Γερμανίας, είχε πει από το τέλος Μαρτίου σε εννέα άτομα ότι ο Αμπντεσλάμ είχε στην κατοχή του τα έγγραφα.

Ο Μάασεν είχε πει στην επιτροπή, η οποία είναι επιφορτισμένη με την εποπτεία του έργου των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, ότι φωτοτυπίες από άρθρα στο Ίντερνετ και φωτογραφίες του προέδρου του κέντρου Juellich Βόλφγκανγκ Μάρκαντ βρέθηκαν στο διαμέρισμα του Αμπντεσλάμ.

«Δεν είναι αλήθεια. Δεν έχουμε πληροφόρηση για κάτι τέτοιο. Ο πρόεδρός μας ο Μάασεν δεν έχει μλήσει ποτέ σε μέλη της Βουλής», δήλωσε εκπρόσωπος της BfV.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι δεν είναι σαφές εάν ο Μάασεν διαβίβασε τις πληροφορίες στην καγκελαρία και στο υπουργείο Εσωτερικών.

Πολλά μέλη της γερμανικής Βουλής και ένας ειδικός για θέματα τρομοκρατίας της BfV δήλωσαν ότι γνωρίζουν τις πληροφορίες αυτές και ότι ο Μάασεν τους έδωσε εμπιστευτικά τα στοιχεία.

Ούτε η BfV, ούτε η υπηρεσία Εξωτερικής Ασφαλείας BND ήταν διαθέσιμες για να σχολιάσουν το δημοσίοευμα.

Ο Αμπντεσλάμ, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βέλγιο από μαροκινούς γονείς, συνελήφθη στις 18 Μαρτίου στη βελγική πρωτεύουσα και τέσσερις ημέρες αργότερα πραγματοποιήθηκαν οι επιθέσεις που σκότωσαν 32 ανθρώπους στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών.

Εκτοτε έχουν εκφρασθεί ανησυχίες για την στροφή της προσοχής των ισλαμιστών προς στόχους της πυρηνικής βιομηχανίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ