ΚΟΣΜΟΣ

Παραδοχή Ολάντ: Εγκαταλείψαμε την Ελλάδα

Παραδοχή Ολάντ: Εγκαταλείψαμε την Ελλάδα
Reuters

Με έντονα απολογητική διάθεση απέναντι στην Ελλάδα εμφανίστηκε σήμερα ενώπιον του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο Φρανσουά Ολάντ παραδεχόμενος ότι η χώρα μας «εγκαταλείφθηκε» αναφερόμενος στις πολύμηνες διαπραγματεύσεις για το τρίτο μνημόνιο.

«Εγκαταλείψαμε την Ελλάδα, μια χώρα της οποίας ο πολιτισμός μας φωτίζει ακόμα. Απαρνηθήκαμε τις ευθύνες μας έναντι της ελληνικής κυβέρνησης. Ελπίζω τώρα να αρχίσουμε να μιλάμε για το χρέος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος.


Ο Φρανσουά Ολάντ είναι ο πρώτος Γάλλος ηγέτης που απηύθυνε ομιλία στο ευρωκοινοβούλιο μαζί με την Γερμανίδα καγκελάριο από το 1989 και εντεύθεν όταν ο πρόεδρος Μιτεράν είχε απευθυνθεί μαζί με τον κ. Κολ για το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.


Αναφερόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό, ο κ. Ολάντ είπε πως πρόκειται για έναν θαρραλέο πολιτικό ο οποίος θέλησε να συμβουλευτεί το λαό του πριν συμφωνήσει για το πρόγραμμα, επαναλαμβάνοντας την ελπίδα του ότι τώρα θέλει να αρχίσει να μιλάει για το χρέος.


Επισήμανε την ανάγκη η Ευρώπη να απαντήσει στις μεγάλες προκλήσεις όπως η χρηματοπιστωτική κρίση, η μετεξέλιξή της σε ανθρωπιστική, οι μεταναστευτικές ροές και η τρομοκρατία, με «ευθύνη, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ