ΚΟΣΜΟΣ

Δημοψήφισμα στην Ιταλία για την εξόρυξη των υδρογονανθράκων

Δημοψήφισμα στην Ιταλία για την εξόρυξη των υδρογονανθράκων
REUTERS/ REMO CASILLI

Στις κάλπες προσέρχονται από το πρωί σήμερα οι Ιταλοί, προκειμένου να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα που αφορά την εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Οι Ιταλοί καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα αν μπορεί να συνεχίζεται η εξόρυξη μέχρι την οριστική εξάντληση των κοιτασμάτων ή αν πρέπει να διακόπτεται όταν λήγει ή κάθε άδεια.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι δυνάμεις της αριστεράς και το κίνημα Πέντε Αστέρων, που στηρίζουν το δημοψήφισμα, καλούν τους Ιταλούς να ψηφίσουν «ναι» στον περιορισμό των εξορύξεων, με κύρια έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και για να μπορέσουν να αυξηθούν στο μέλλον τα ποσοστά των δικαιωμάτων που οι διάφορες πετρελαϊκές εταιρίες καταβάλλουν στο ιταλικό κράτος για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα δεν έχει συμπαγή στάση. Tο δημοψήφισμα προκηρύχθηκε χάρη στην κινητοποίηση περιφερειαρχών που ανήκουν στους «Δημοκρατικούς», αλλά ο πρώην γραμματέας του κόμματος Πιερλουίτζι Μπερσάνι και ο πρώην πρωθυπουργός Μάσιμο Ντ΄Αλέμα δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν «όχι».

Υπέρ της αποχής τάχθηκε ο νυν πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, χαρακτηρίζοντας την όλη πρωτοβουλία για το δημοψήφισμα, «ένα ανόητο σφάλμα».

Το μέτωπο του «όχι» τονίζει ότι, αν περιορισθεί η δραστηριότητα εξόρυξης, θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενώ θα αυξηθεί και η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από το εξωτερικό, η οποία είναι ήδη υψηλή.

Σε ό,τι αφορά τις συντηρητικές δυνάμεις, η ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά τάσσεται υπέρ του περιορισμού των εταιριών πετρελαίου, «για την υπεράσπιση όλης της επικράτειας της χώρας». Η Φόρτσα Ιτάλια δεν έχει υιοθετήσει ενιαία θέση: ο εκπρόσωπός της στην βουλή Ρενάτο Μπρουνέτα στηρίζει το «όχι» στο δημοψήφισμα, ενώ ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι άφησε έμμεσα να εννοηθεί ότι συντάσσεται με το μέτωπο του «ναι».

Το κύριο ζητούμενο είναι να επιβεβαιωθεί αν θα ψηφίσει η πλειοψηφία των εχόντων δικαίωμα (πάνω από το 50%), διότι σε διαφορετική περίπτωση το δημοψήφισμα θα είναι άκυρο.

Σύμφωνα με τις περισσότερες προβλέψεις, η συμμετοχή των Ιταλών εκτιμάται ότι θα είναι, στην καλύτερη των περιπτώσεων, οριακά πάνω από 50%. Στις 12:00 το μεσημέρι (τοπική ώρα) το ποσοστό της συμμετοχής ήταν 8,35%, που θεωρείται σχετικά χαμηλό, ενώ οι κάλπες κλείνουν στις 11 το βράδυ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ