ΚΟΣΜΟΣ

Υπέρ της αποπομπής Ρούσεφ ψήφισε η Κάτω Βουλή

Υπέρ της αποπομπής Ρούσεφ ψήφισε η Κάτω Βουλή
Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές βάζουν φωτιά σε εικόνα που αναπαριστά την Ντίλμα Ρουσέφ πανηγυρίζοντας για την αποπομπή της από την Κάτω Βουλή REUTERS/Ricardo Moraes

Σε λιγότερο από τέσσερις μήνες πριν την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων στο Ρίο ντε Τζανέιρο, η Βραζιλία βυθίστηκε χθες στο χάος όταν η Κάτω Βουλή τη χώρας υπερψήφισε την αποπομπή της προέδρου της χώρας Ντίλμα Ρουσέφ.

Η Ρουσέφ που υπηρετεί την δεύτερη θητεία της ως πρόεδρος της Βραζιλίας θα παραπεμφθεί τώρα για «δημοσιονομική ανευθυνότητα» στη Γερουσία η οποία θα κληθεί να κρίνει εάν η Ρουσέφ πρέπει να δικαστεί. Εάν ηττηθεί και σε αυτό το σώμα, όπου η διαδικασία θα λάβει χώρα τη 10η ή την 11η Μαΐου, η Ντίλμα Ρουσέφ θα απομακρυνθεί αυτόματα από το αξίωμα και θα αντικατασταθεί από τον αντιπρόεδρο Μισέλ Τέμερ.

Η Ρουσέφ δεν κατηγορείται ευθέως για διαφθορά, όμως οι αντίπαλοί της επιμένουν στην πρόταση μορφής επειδή η κυβέρνηση φέρεται να έχει καλύψει κενά στον προϋπολογισμό με χρηματοδότηση από τις κρατικές τράπεζες.

Ολυμπιακοί Αγώνες

Η ένταση έχει κλιμακωθεί στην χώρα, η οποία φιλοξενεί το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του κόσμου, τους Ολυμπιακούς του 2016, τον Αύγουστο. Με την χώρα βαθιά διχασμένη και τα συνδικάτα αλλά και τα κοινωνικά κινήματα να απειλούν να κατέβουν στον δρόμο για την «υπεράσπιση της δημοκρατίας», αναμένεται υπάρξουν επιπτώσεις στην ομαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.

Τι γίνεται μετά την απόφαση για αποπομπή

Η Γερουσία θα κληθεί να κρίνει εάν η Ρουσέφ πρέπει να δικαστεί. Εάν ηττηθεί και σε αυτό το σώμα, η Ντίλμα Ρουσέφ θα απομακρυνθεί αυτόματα από το αξίωμα για τουλάχιστον 180 ημέρες ώστε να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί στις 10 Μαΐου, δηλαδή περίπου τρεις μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς μέσω των οποίων η Βραζιλία επιχειρεί να αναδειχθεί ως μια ανερχόμενη δύναμη στην παγκόσμια σκηνή.

Διαδηλώσεις έξω από το Κογκρέσο

Ενώ στο Κογκρέσο οι πολιτικοί αντίπαλοι αντάλλασαν φραστικά πυρά πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε αναμένοντας την ψηφοφορία. Στην Κοπακαμπάνα τρεις γιγαντοοθόνες είχαν στηθεί για την αναμετάδοση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Στην Μπραζίλια, η αστυνομία έστησε οδοφράγματα σε μήκος ενός χιλιομέτρου μπροστά από το κτίριο του Κογκρέσου ώστε να χωρίσει τους διαδηλωτές της αντιπολίτευσης από τους υποστηρικτές της Ρουσέφ.

διαδηλωσεις

REUTERS/Rodrigo Paiva

Αυτοί που τάσσονται υπέρ της αποπομπής ήταν ντυμένοι στα κίτρινα και πράσινα ενώ εκείνοι που στηρίζουν την κυβέρνηση φορούσαν κόκκινα, το χρώμα του Εργατικού Κόμματος της Ρουσέφ.

Για τι κατηγορείται η Ρουσέφ

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την Ρουσέφ για συγκάλυψη ενός ελλείμματος στον προϋπολογισμό ώστε να κερδίσει τις εκλογές του 2014.

Επίσης την κατηγορούν για την χειρότερη ύφεση δεκαετιών που τώρα διανύει τον δεύτερο χρόνο. Επιπλέον, την θεωρούν υπεύθυνη για ένα τεράστιο σκάνδαλο δωροδοκίας και διαφθοράς στο οποίο εμπλέκονται δεκάδες πολιτικοί του Εργατικού Κόμματος και της κυβέρνησης συνασπισμού.

Αν και η Ρουσέφ δεν εμπλέκεται απευθείας στο σκάνδαλο, για πολλά χρόνια ήταν πρόεδρος της εταιρίας Petrobras, της κρατικής εταιρίας πετρελαίου που βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας.

Οι υποστηρικτές της ισχυρίζονται ότι η αποπομπή αποτελεί στην ουσία πράξη εκδίκησης που έχει ενορχηστρωθεί από πολιτικούς που έχουν διαπράξει πολύ χειρότερα εγκλήματα.

Η έξοδος της Ρουσέφ θα μπορούσε να σηματοδοτήσει το τέλος μιας εποχής για το Εργατικό Κόμμα, που ανέλαβε την εξουσία το 2004 με την εκλογή του πρώην προέδρου Λουιζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Κατά τις δυο θητείες του Σίλβα, το αριστερό κόμμα έβγαλε εκατομμύρια βραζιλιάνων από το καθεστώς ακραίας φτώχειας μέσω αυξημένων κοινωνικών δαπανών, που προήλθαν από τις αυξημένες εξαγωγές εμπορευμάτων στην Κίνα.

Ωστόσο, με την Ρουσέφ στο τιμόνι της χώρας, αυτές οι εξαγωγές μειώθηκαν. Η οικονομία άρχισε να βρίσκεται σε ύφεση ενώ παράλληλα η έρευνα διαφθοράς αποκάλυψε ένα μακρύ ιστορικό δωροδοκιών στο οποίο εμπλέκονται οι μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρίες της χώρας, η Petrobras και δεκάδες πολιτικοί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ