ΚΟΣΜΟΣ

Πάνω από 150 χώρες υπογράφουν σήμερα τη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή

Πάνω από 150 χώρες υπογράφουν σήμερα τη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή
REUTERS/ MIKE SEGAR

Οι αρχηγοί κρατών και υπουργοί Περιβάλλοντος άνω των 150 χωρών πρόκειται να υπογράψουν σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα της Γης, τη Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή σε ειδική εκδήλωση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Γιάννης Τσιρώνης.

Η Συμφωνία προβλέπει τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη έως το 2100 πολύ κάτω από τους 2°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, στοχεύοντας στον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας σε 1,5° C.

Επιπρόσθετα, όλα τα συμβαλλόμενα κράτη έχουν νομικά δεσμευτική υποχρέωση να εφαρμόσουν εγχώρια μέτρα μετριασμού των εκπομπών τους τα οποία υπόκεινται σε περιοδικό έλεγχο της αποτελεσματικότητάς τους και περιοδική αναθεώρηση με σκοπό να καταστούν πιο φιλόδοξα.

Η υπογραφή της ιστορικής αυτής συμφωνίας, η οποία είναι αποτέλεσμα πολλών μηνών διαπραγμάτευσης και υιοθετήθηκε το Δεκέμβριο του 2015 στο Παρίσι, αποτελεί το πρώτο βήμα για την αποτελεσματική υλοποίησή της.

Θα ακολουθήσει η επικύρωσή της από τα εθνικά κοινοβούλια και η Συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ μόλις επικυρωθεί από 55 χώρες που είναι υπεύθυνες τουλάχιστον για το 55% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Επισημαίνεται ότι η εν λόγω συμφωνία είναι πολύ σημαντική, καθώς αποτελεί ίσως την τελευταία ευκαιρία προκειμένου να εφαρμοστούν εγχώρια μέτρα μετριασμού των εκπομπών από το κάθε κράτος, έτσι ώστε ο πλανήτης να είναι βιώσιμος για τις επόμενες γενιές.

Διαβάστε επίσης:

Ημέρα της Γης: Πέντε λόγοι για τους οποίους δεν είμαστε τόσο καταδικασμένοι όσο νομίζουμε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ