ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί έρχεται ο Φίλιππος στην Ελλάδα αλλά όχι η Ελισάβετ

Γιατί έρχεται ο Φίλιππος στην Ελλάδα αλλά όχι η Ελισάβετ
REUTERS/John Stillwell

Στον απόηχο του εορτασμού των 90 ετών της βασίλισσας Ελισάβετ ΙΙ παραμένει αναπάντητος ο γρίφος γιατί δεν έχει επισκεφτεί ποτέ την Ελλάδα.

Από τον Ιούνιο του 1953, όταν και ανέλαβε τα βασιλικά της καθήκοντα έχει ταξιδέψει σε 120 χώρες. Η Αθήνα, εντούτοις, δεν έχει βρεθεί στους προορισμούς της, παρά το γεγονός ότι ο σύζυγός της, Φίλιππος, έχει βρεθεί αρκετές φορές στην Ελλάδα. Όντας Χριστιανός ορθόδοξος, το Άγιος Όρος αποτελούσε διαχρονικά έναν πόλο έλξης για το Φίλιππο.

Ο βρετανικός Τύπος κατά καιρούς έχει συνθέσει διάφορες θεωρίες για τα αίτια της βασιλικής απουσίας.

Ανάμεσα σε αυτές είναι η στενή της σχέση με τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο και η κατάργηση της μοναρχίας.Επίσης, δύο χρόνια μετά τη στέψη της, στις 14 Νοεμβρίου 1955 η νεαρή Ελισάβετ αρνήθηκε στο αίτημα απονομής χάρης στον 22χρόνο αγωνιστή του ΕΟΚΑ Μιχαλάκη Καραολή οδηγώντας τον στην αγχόνη. Το θέμα είχε πάρει διεθνείς διαστάσεις την εποχή με τον Γάλλο συγγραφέα και φιλόσοφo, Αλμπέρ Καμί να υποστηρίζει το αίτημα του Καραολή και να ασκεί κριτική στην Ελισάβετ.

Εντούτοις, υπάρχει και μία πολύ ρεαλιστική διάσταση στο ζήτημα και έχει να κάνει με το γεγονός ότι η βασίλισσα Ελισάβετ δεν έχει προσκληθεί επισήμως από κανέναν Έλληνα ηγέτη μέχρι σήμερα.

Μοναδική της επίσημη επίσκεψη παραμένει η έλευσή της στην Αθήνα στις 8 Δεκεμβρίου του 1950, όταν ήταν ακόμη διάδοχος του θρόνου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ