ΚΟΣΜΟΣ

Λευκός Οίκος: Νέες αποκαλύψεις για την 11η Σεπτεμβρίου

Λευκός Οίκος: Νέες αποκαλύψεις για την 11η Σεπτεμβρίου
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/NYC OFFICE EMERGENCY MANGEMENT

Η κυβέρνηση Ομπάμα αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα μέρος του 28σέλιδου κεφαλαίου έρευνας του Κογκρέσου, σχετικά με τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Το απόσπασμα ενδέχεται να ρίξει φως σε πιθανή σύνδεση Σαουδαράβων με τους τρομοκράτες, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Τα ντοκουμέντα, φυλάσσονται σε δωμάτιο ασφαλείας, στα υπόγεια του Καπιτωλίου, και περιέχουν πληροφορίες από έρευνα σχετικά με «συγκεκριμένες πηγές ξένης στήριξης προς κάποιους από τους αεροπειρατές της 11ης Σεπτεμβρίου ενώ εκείνοι βρίσκονταν στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ο Μπόμπ Γκράχαμ (Bob Graham), αντιπρόεδρος της διακομματικής επιτροπής, και άλλα μέλη τονίζουν ότι τα έγγραφα καθιστούν ύποπτη τη Σαουδική Αραβία. Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει υπαινιχθεί ότι η διοίκηση μπορεί να αποκαλύψει ένα μέρος του κειμένου, σημειώνοντας ότι ο Τζέιμς Κλάπερ (James Clapper), εθνικός επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, αξιολογεί αυτή τη στιγμή το απόρρητο απόσπασμα.

Η αποκάλυψη αυτή, θα έρθει σε μια περίοδο τεταμένων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, παρότι η Σαουδική Αραβία είναι ένας μακροχρόνιος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών. «Ελπίζω αυτή η απόφαση να τιμήσει τον αμερικανικό λαό. Το πιο σημαντικό αναπάντητο ερώτημα της 11ης Σεπτεμβρίου είναι εάν αυτοί οι 19 άνθρωποι, ετοίμασαν αυτό το σχέδιο μόνοι τους ή είχαν κάποια υποστήριξη», δήλωσε ο Γκράχαμ την Κυριακή, σε εκπομπή του NBC.

Ο Τιμ Ρόεμερ (Tim Roemer), μέλος της επιτροπής και πρώην μέλος του Κογκρέσου της Ιντιάνα, έχει διαβάσει την 28σέλιδη έρευνα την οποία χαρακτηρίζει ως “προκαταρκτική έκθεση της αστυνομίας”. «Υπήρχαν στοιχεία. Υπήρχαν ισχυρισμοί. Υπήρχαν μαρτυρίες. Υπήρχαν αποδείξεις για τους αεροπειρατές, για τους ανθρώπους που συναντούσαν -πολλά διαφορετικά πράγματα που η Επιτροπή για της 11ης Σεπτεμβρίου ανέλαβε τότε να αξιολογήσει και να ερευνήσει», ανέφερε και ο ίδιος, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Bloomberg.

Συγκεκριμένα, 19 από τους αεροπειρατές ήταν πολίτες της Σαουδικής Αραβίας. Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας υποστηρίζει ότι τα λεγόμενα για εμπλοκή της χώρας στις επιθέσεις «είναι άδικα και νοσηρά», και στηρίζει τη θέση της στο ότι εργάζεται σκληρά για την πάταξη της δράσης των εξτρεμιστών, καθώς και τη δράση που γίνεται με τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ. Όσον αφορά την αποκάλυψη των αρχείων από τις ΗΠΑ, δεν είναι αντίθετοι καθώς θεωρούν ότι «θα μας επιτρέψει να ανταποκριθούμε σε τυχόν καταγγελίες».

Η έρευνα είναι ένα μικρό κομμάτι από μια έκθεση 838 σελίδων, που συντάχτηκε με εντολή του πρώην Προέδρου Τζορτζ Μπους (George W. Bush), ο οποίος είχε πει ότι η δημοσίευση θα αποκάλυπτε πολλές πληροφορίες και μεθόδους δράσης. Κρατώντας τα αρχεία μακριά από το φως της δημοσιότητας ο τέως Πρόεδρος ήθελε να προστατέψει τις διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας.

Ο Ρόεμερ αναφέρει σύμφωνα με το Bloomberg, ότι παραμένουν αρκετά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το ρόλο του Φαχάτ αλ Τουμάρι (Fahad al Thumairy), υπάλληλο του σαουδικού προξενείου που εδρεύει στο Λος Άντζελες, ο οποίος φέρεται να βοήθησε δύο από τους αεροπειρατές να περάσουν στη χώρα και να βρουν οικία διαμονής.

Στον Αλ Τουμάρι, απαγορεύτηκε η είσοδος στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Μάιο του 2003, καθώς οι Αρχές πίστευαν ότι μπορεί να εμπλέκεται σε τρομοκρατικές δραστηριότητες.

Στα ντοκουμέντα που έχουν στη κατοχή τους οι αμερικανικές δυνάμεις, υπάρχει μια λίστα υπόπτων, ανάμεσα σε αυτούς βρίσκεται και ένα σημαντικό μέλος της Αλ Κάιντα, ο Γκασσάν αλ Σαρμπί (Ghassan al Sharbi), ο οποίος είχε συλληφθεί το 2002, στο Πακιστάν.

Τα έγγραφα αναφέρουν ότι μετά τη σύλληψή του Αλ Σαρμπί, το FBI ανακάλυψε κάποια έγγραφα που ήταν θαμμένα στο σημείο που τον εντόπισαν. Ανάμεσα τους, και μια πιστοποίηση πιλότου, που είχε εκδοθεί από την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσιγκτον. Παρέμεινε ασαφές αν η άδεια ταχυδρομήθηκε από την ίδια την πρεσβεία.

Το 2015, ο γενικός επιθεωρητής της έκθεσης, είχε αναφέρει ότι δεν υπήρχε κάποια αξιόπιστη πληροφορία που να επιβεβαιώνει την εμπλοκή της Σαουδικής Αραβίας με κάποια στήριξη της χώρας, στους τρομοκράτες στης 11ης Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, υπάρχουν πράκτορες της CIA στο Κέντρο Αντιτρομοκρατίας της Ανατολής, που πιθανολογούν ότι κάποια άτομα εντός της κυβέρνησης βοήθησαν την Αλ Κάιντα.

Το νέο νομοσχέδιο που έχει εκδοθεί, κατευθύνει τον Πρόεδρο να δώσει στο φως της δημοσιότητας το κεφάλαιο των 28 σελίδων, το οποίο έχει πέρασε στη Γερουσία, και έχει ήδη τη στήριξη 30 Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών του Λευκού Οίκου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ